Muhammet KAÇAR/RİZE, () - RİZE'de yaklaşık 300 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Andon İçme Suyu Tesisleri'ne su sağlayan Andon Deresi'ne hidroelektrik santral (HES) kurulması için başlatılan çalışmayı engellemek için mücadele verdiği sırada HES çalışanlarına tehdit ve hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında Rize Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açılan Kazım Delal, Dünya Çevre Günü’nü Rize Adliyesi’nde hakim karşısında geçirdi.
Küçükçayır Köyü'nde yapımı planlanan hidroelektrik santral projesinin ilk bilirkişi incelemesi için ineğini satan, ikincisi için de banka kredisi kullanarak açtığı davaları kazanan Kazım Delal, Rize kent merkezi ile 10 ilçede yaşayan 300 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan tesislerine su sağlayan Andon Deresi'nde yapımı planlanan HES projesine karşı mücadele başlattı.
Ancak proje kapsamında yürütülen çalışmaları engellemeye çalışırken HES çalışanlarına tehdit ve hakarette bulunduğu iddia edilen Kazım Delal hakkında Rize Sulh Ceza Mahkemesi’nde ‘İş ve çalışma hürriyetinin ihlali’ ile 'tehdit ve hakaret' suçlamasıyla dava açıldı. Kazım Delal, Dünya Çevre Günü’nde Rize Adliyesi’ne gelerek duruşmaya katıldı, savunma yaptı. Delal’in suçlamaları kabul etmediği duruşma 24 Haziran tarihine ertelendi.
ÇEVRE GÜNÜNÜ ALSIN BAŞINA ÇALSIN
Adliye önünde açıklama yapan Kazım Delal, Dünya Çevre Günü'ne vurgu yaptı ve "Bugün Dünya Çevre Günü değil, çevreyi yağmalayanlar günüdür. Bugünü aslında,  çevreyi koruyanlar ve yağmalayanlar günü diye ikiye ayırmamız lazım. Ben çevreyi koruyanlardanım. Bugünü kim çıkardıysa alsın başına çalsın” dedi. Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Ömer Şan ise, “5 yıldır Dünya Çevre Günü’nü protesto ederek kutlamıyoruz. Bugün yaşam alanlarını korudukları için Şimşirli köylüleri ile Kazım Delal adliye koridorlarında yargılanıyor. Çevrenin katledildiği ve çevrecilerin yargılandığı böyle bir günü kabul etmiyoruz” diye konuştu.

MK(TM/AAA) (FOTOĞRAFLI)