Muhammet KAÇAR/RİZE, () - RİZE’de bir çete soruşturması kapsamında, aralarında AK Partili Belediye Başkanı Halil Bakırcı ile yardımcıları, Özel Kalem Müdürü, iş adamları, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ve gazetecilerin de yer aldığı 60 kişinin 4 yıl boyunca dinlendiği ortaya çıktı.
Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, gazetecilerle gerçekleştirdiği sohbet toplantısında Türkiye gündeminde yer alan dinlemelerle ilgili konuştu, bir süre önce Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi’nden kendisine gelen bir evrakla 4 yıl boyunca telefonlarının dinlendiğini öğrendiğini açıkladı. Bakırcı, şunları söyledi:
“2008 ile 2012 yılları arasında benimle birlikte 60 kişi hakkında Rize Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan ancak daha sonra dönemin Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilen bir çete soruşturması kapsamında dinleme yapıldığını öğrendim. 4 yıl süren dinleme ve izleme soncunda her hangi bir suç unsuruna rastlanılmadığı gerekçesiyle ek kovuşturmaya gerek olmadığına dair karar verilmiş. Listede yer alan 60 kişiden 40’ını ne gördüm, ne de tanırım. Birçoğu Rize’nin dışında yaşayan insanlar ve benimle ne bağı var bilmiyorum. Gayri resmi bir dinleme yapılıp ta sonradan alınan bir mahkeme kararı ile mi dosyayı kapattılar bilemiyorum. Türkiye Cumhuriyeti Başbakan’ı  dinlendiğini söylüyorsa, bu dinlemelerin çözülmesi gerekiyor. Yasal dinlemelere bir şey dediğim yok ancak yasa dışı dinlemeler varsa bunlar önlenmeli ve ciddi müeyyideler getirilmeli.”
"DOSYADA İLGİSİZ ALAKSIZ KONULAR VARDI"
Soruşturma dosyasında kendisinin çete başı gibi gösterilmeye çalışıldığını anlatan Bakırcı, “Zannedersem 2009 yılındaki yerel seçimleri etkilemek amacıyla böyle bir şey yapılmış olabilir. Rize’de iki kişi arasında kavga veya karşılıklı gruplar arasında silahlı kavga olmuştu. Ayırıp olayın büyümesini engellemeye çalışmıştım. Bunu çete kapsamında bir faaliyet olarak görmüşler. Dosyada bunun gibi ilgisiz alakasız konular vardı” dedi.

MK(TM/AAA) (FOTOĞRAFLI)