Kamuoyunda ‘reyting davası’ olarak bilinen tv izlenme oranlarında hile yapıldığına dair 14 sanığın yargılandığı davada mahkeme, TRT’ye yazı yazılarak zararının net olarak bildirmesini istedi.
Reytinglerde (tv izlenme oranları) hile yapıldığı iddiasıyla 14 sanığın 1 yıl ile 14 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle yargılandığı davanın 4. duruşması görüldü. Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya reyting ölçüm firması TNS’nin mali işler sorumlusu Celal Orçun Köktuna ve üretim müdürü Hilmi Berköz’ün de aralarında bulunduğu 6 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı. Müşteki TRT vekili de duruşmada hazır bulundu.
"DENEK LİSTELERİNİ İSTEDİLER"
Duruşmada ifade veren tutuksuz sanık Celal Orçun Köktuna, 2006 yılında reyting ölçüm firmasında işe başladığını belirterek, iddianameye konu edilen ‘gizli kalması gereken bilgilere ulaşma’ suçlamasını kabul etmedi. Gizli bilgilere ulaşmak için firmada yetkisinin olmadığını da kaydeden Köktuna, "Hayatım feci şekilde karardı. Tamamen hukuka uygun işlemler yapmakla sorumluyum. Kurulmuş olan komplo neticesinde hayatım karardı, iş bulamadım. Suçsuzum" dedi. Bir diğer tutuksuz sanık reyting ölçüm şirketinde teknisyen Abdurrahman Çelebi ise, 2002 senesinde yapımcı Selçuk Çobanoğlu ile televizyon tamiri konusunda kendisini araması vesilesiyle tanıştıklarını belirtti. Çelebi, sanıklardan Selçuk Çobanoğlu ve Bülent Can’ın denek listelerini kendisinden istediklerini iddia etti.
TRT’DEKİ DİZİNİN DEVAMLILIĞI
Mahkeme heyeti, TRT’ye yazı yazılarak iddianamede belirtilen olaylar nedeniyle ne kadar zarara uğradığı, zararın giderilip giderilmediği ve zararın parasal değerinin net olarak mahkemeye bildirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi. İddianamede Selçuk Çobanoğlu’nun yapımcılığını üstlendiği ‘Ayrılık’ adlı dizi ilk bölümlerde istenilen reyting oranına ulaşmadığı Çobanoğlu ve suç ortaklarının deneklere müdahale yoluyla reyting hilesi yaparak istenilen reytinge ulaşmış gibi gösterdiği, dizinin tutulacağı yönünde TRT'yi kandırmak suretiyle sözleşmenin devamını sağladıkları belirtilmişti.