Bahri KARATAŞ / İZMİR () - İZMİR'in Kemalpaşa İlçesi'nde, kendisine saldıran çay bahçesi işletmeci 43 yaşındaki Vedat Sabuncu'yu beylik tabancasıyla 7 el ateş ederek öldürmekten tutuklanan polis memuru 32 yaşındaki Ö.Y.'nin ömürboyu ve 10 yıl hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı. Sanığa saldırı ihtimaline karşı polis İzmir Adliyesi ve duruşma salonunda geniş güvenlik tedbiri aldı. Mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verip, duruşmayı erteledi.
Olay, geçen 5 ve 6 Nisan'da, Yiğitler Mahallesi'nde bulunan bir çay bahçesinde meydana geldi. Kemalpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Ö.Y.'den, kız arkadaşı Filiz Durmuş ile gittiği çay bahçesinde, iddiaya göre işletmeci Vedat Sabuncu tarafından masa parası istendi. İddiaya göre Sabuncu, polis kimliğin gösteren Ö.Y.'yi masadan kalkmaları için sert bir biçimde uyarıp, el kol hareketi yapıp, "Polismiş, ne olursan ol. Sen polissen, Abdülkadir Aksu da benim dayım olur" dedi, hakaret etti. Bunun üzerine ikili arasında önce sözlü tartışma yaşandı. Kimliği tespit edilemeyen bir kişi Ö.Y.'nin başına demir çubukla vurdu. Ö.Y. Vedat Sabuncu, çalışanları Tayfun Otay, Ali Karakuş, Atakan Keskin karşılıklı birbirlerine saldırıp darp etti. Taraflar birbirinden şikayetçi oldu. Bu olaydan bir gün sonra polis memuru Ö.Y. işletmeye giderek, Vedat Sabuncu'ya 5- 6 el ateş edip, yaraladı. 3 çocuk babası Vedat Sabuncu kaldırıldığı Turgutlu Devlet Hastanesi'nde yapılan müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Polis memuru Ö.Y., jandarmaya gidip teslim oldu. İşlemlerin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklandı.
GENİŞ GÜVENLİK TEDBİRİ
Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı İlhami Başkurt, sanık polis memuru Ö.Y. hakkında, Vedat Sabuncu'ya karşı 'Haksız tahrik altında kasten öldürme' ve Beyhan Karakaya ile Ali Karakuş'a karşı 'Silahla tehdit' suçlarından ömürboyu ile 10 yıl hapis cezası istemiyle yargılanması için İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Bugün yapılan duruşmaya tutuklu yargılanan Ö.Y., avukatı Tolga Yurdakul ile Sabuncu ailesinin avukatı Serhat Metin katıldı. Polis memuru Ö.Y'nin duruşmada öldürüleceği ihbarının gelmesi üzerine polis, hem içeride hem de dışarıda geniş güvenlik önlemi aldı. Duruşmaya tarafların birinci derecedeki yakınları ile tanıklar dışında kimse alınmadı. Adliyeye gelen herkesi didik didik aradı.
İlk kez hakim karşına çıkan polis memuru Ö.Y. öldürme kastının olmadığını, kendisini de yaktığını ve pieşman oylduğunu söyledi.
Müşteki olarak dinlenen ölen Vedat Sabuncu'nun eski eşi, birlikte yaşadığı üç çocuk annesi Beyhan Karakaya, "İlk olayda mutfakta çalışıyordum. Gürültü üzerine dışarı çıktım. Vedat ile kavga eden zanlıya 'Ablam ne olur sakin olun, ne oluyorsunuz, neyi paylaşamıyorsunuz' dedim. Bu kişi küfürler edip, 'Ben Binali Yıldırım'ın adamıyım. Polisim. Siz doğulular böylesiniz. Silahım yanımda olsaydı hepinizi vururdum. Şimdi sağ bırakmazdım" gibi sözler söyledi. Yaralandıktan sonra sanığın kanını temizlediğini, yanında bulunan kız arkadaşının da 'Burası dağ başı. Bunlar Kürt olduğu için yular takacaksın, dağa çıkaracaksın' şeklinde sözler söyledi" diye konuştu. İkinci olayda yine mutfakta çalıştığını dile getiren Karakaya, "Arka arkaya silah sesleri geldi. Dışarı çıktığımda eski eşim yerde yaralı yatıyordu. Sanık, yerdeyken de Vedat'a ateş ediyordu. Kendisine, 'Ne yaptın ablam, üç çocuğumz vardı' deyince, 'Hepinizi öldüreceğim' diyerek Ali Karakuş ile bulunduğumuz yere doğru iki el ateş etti. Eğilince kurşun isabet etmedi. Eğilmeseydik belki bizi de öldürecekti. Üç yavrumu babasız bıraktı. Bize Vedat bakıyordu. Şimdi çok zor durumdayız. Bizim düzenimizi bozdu. Bunlara değer miydi? Dört aydır olay sürekli rüyama giriyor. Psikolojim bozuldu. Yerdeyken ateş etmemesi içinde yalvardım. Ama dinlemedi. Vedat'ın elleri sürekli boğazında olacak. Bu kişiden şikayetçiyim" dedi.
Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluğunun devamına karar verip, tanıkların dinlenmesi, eksik evrakların tamamlanması için duruşmayı erteledi.