BATMAN'ın Sason İlçesi PKK bölge sorumlusu 'Serhat' kod adlı Ercan Şengül, aralarında güvenlik görevlisi şehit etmenin de bulunduğu suçlamalarla yargılandığı mahkeme tarafından iki kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ve 28 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Batman'ın Sason İlçesi Kırmızıtepe bölgesinde, 2008 yılında keşif-gözetleme çalışması yapan güvenlik güçlerine yönelik yapılan saldırıda 1 askerin şehit olması üzerine soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında bazı şüphelilerin telefonlarını takibe alan güvenlik güçleri, PKK'nın Sason bölge sorumlusu Ercan Şengül'ün hasta olduğu için tedavi amacıyla bir köye geldiğini tespit etti. Bunun üzerine 2009 yılının Şubat ayında operasyon başlatan güvenlik güçleri, Ercan Şengül'ü saklandığı evde gözaltına aldı.
Yakalandıktan sonra Batman Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen Ercan Savaş'ın sedye üzerinde ve kolunda serumla mahkemeye götürüldüğü tutanaklara yansıdı. 1995 -1996 yıllarında dağa çıktığını, değişik bölgelerde bulunduğunu ve çok sayıda çatışmaya girdiğini belirten Şengül, "Çok hasta olduğum için bir köye gittim. Bir doktor bulup tedavi olmak istiyordum. Daha sonra beni yakaladılar" dedi.
10 EYLEMDEN SORUMLU TUTULDU
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Ercan Şengül'ün 1997 ve 2009 yılları arasında işlenen 10 eylemden sorumlu olduğu iddiasıyla hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede Ercan Şengül'ün bir vatandaşın kaçırılması, 3 vatandaşın öldürülmesi, 2 asker ve 1 polisin şehit edilmesi, 7 polis ve 3 askerin yaralanması, iki ayrı mayınlı saldırı eylemi ve güvenlik güçlerine saldırı eylemlerini gerçekleştirdiği belirtildi. İddianamede, Ercan Şengül'ün PKK üyesi olup, örgütün amaçları doğrultusunda 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmaya' yönelik eylemlerde bulunduğu belirtildi. Cumhuriyet Savcısı, Şengül'ün belirtilen 10 eyleminden dolayı 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ve 90 yıla kadar ağır hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.
"HİÇ SİLAHLI EYLEMDE BULUNMADIM"
İddianamenin hazırlanmasının ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade veren Ercan Şengül, yakalandığı sırada çok hasta olduğunu ve verdiği ifadenin nasıl alındığını bilmediğini söyledi. Verdiği ifadeyi kabul etmediğini belirten Şengül, "Örgüte katıldığım doğrudur. Ancak talimat vererek eylem yaptırmadım. Üzerime atılı eylemlerle bir ilgim yok. Zaten bir kısım eylemler sırasında ben Kuzey Irak'ta bulunuyordum. 1996 yılında örgüte katıldım. Yakalandığım 2 Şubat 2009 tarihine kadar hiç bir silahlı eylemde bulunmadım" dedi.
SAVCI 6 EYLEMDEN BERAATİNİ İSTEDİ
İddianamenin kabul edilmesinin ardından, Ercan Şengül'ün yargılanmasına Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. 2009 yılından bu yana devam eden davanın 21'nci duruşmasında esas hakkındaki görüşünü açıklayan Savcı, sanık Şengül'ün 6 eylemi gerçekleştirdiği sabit olmadığından beraatına karar verilmesini istedi. Cumhuriyet Savcısı Şengül'ün, 2 vatandaşın öldürülmesi, 1 polis ve 1 askerin şehit edilmesi ile 7 polis ve 2 askerin yaralanması eylemlerinden cezalandırılmasını istedi. Sanığın ayrıca 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik vahim nitelikte eylemlerde bulunmak' suçundan da cezalandırılmasını talep etti.
PİŞMAN DEĞİLİM
Davanın son duruşmasında tercüman aracılığıyla son sözleri sorulan sanık Ercan Şengül Kürtçe yaptığı savunmasında, "13 yıl PKK içinde kalmaktan pişman değilim. Çıktıktan sonra bu kutlu yoluma devam edeceğim. PKK benim kimliğimi tanıttı. Bu amaçla gözüm arkada değildir" dedi.
CEZA YAĞDI
Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, daha sonra kararını açıkladı. 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Ercan Şengül'ün 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak' ve 'Kamu görevlisini kasten öldürmek' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, sanığın iki kamu görevlisi kasten öldürmeye teşebbüs ve ruhsatsız silah taşımak suçlarından da 28 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi.

FB(GG/AAA)