PKK/KONGRAGEL'in üst düzey yöneticisi olmaktan hakkında yakalama kararı bulunan ve 20 yıldır ismini değiştirerek kendini gizleyen Kazım Baba (70) geçtiğimiz günlerde Ankara'da yakalandı.

40 KİŞİLİK EKİPTEYDİ

İfadesinin ardından adli kontrol hükümleri ile serbest bırakılan Baba'nın Abdullah Öcalan'ı yönetim şemasında "Önder' olarak seçen 40 kişilik yürütme konseyi içinde yer aldığı belirtildi. Hollanda'nın Lahey kentinde 1994'te ilan edilen Sürgünde Kürdistan Parlamentosu (SKP) üyelerinin yargılandığı Ankara 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davaya Baba hakkında düzenlenen iddianame de ek olarak gönderildi. Anayasal Suçlar Bürosu savcısı Aytekin Cenikli'nin düzenlediği iddianamede 1970'lerdeki oluşum süreci anlatılan PKK için "Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu illerinde taban oluşturarak ırksal bir yaklaşım ile yasadışı bir yapılanmaya dönüşmüştür" denildi.

22 YIL HAPİS İSTENDİ

İddianamede Baba ile ilgili suçlamalar şöyle sıralandı: "1979'da Almanya'ya gitti. 1995'te Brüksel'deki 13 Kürt temsilcinin katıldığı Kürdistan Hazırlık Kongresi'ne katıldı, SKP'de 65 kişiden oluşan yönetim kadrosunda yer aldı. AB'nin KONGRA-GEL'i terör örgütü olarak listeye alması kararı aleyhine 2004'te Avrupa Adalet Divanı'na başvurdu." İddianamede Baba'nın 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması istendi. 
Aliye Çetinkaya - Sabah