DİYARBAKIR'ın Lice ilçesine bağlı Abalı Köyündeki karakol inşaatı protestosu eylemi sırasında yol kesen PKK'lılar tarafından kaçırılan 2 uzman çavuş, HDP İmralı heyetinin yaptığı görüşmeler sonucu dün gece serbest bırakılırken, askerlerden önce kaçırılan 2 baz istasyonu çalışanın ise örgüt tarafından bırakılmadığı belirtildi. HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, bundan sonra çözüm sürecini etkileyecek her olumsuz gelişme için İmralı heyeti olarak kendilerinin sorumluluk aldığını; kaçırılan 2 sivilin serbest bırakılması ile ilgili olumsuz yanıt aldıklarını söyledi.
Lice İlçesi'nde Abalı Jandarma Karakol inşaatını protesto eylemleri sarısında Bingöl-Diyarbakır karayolunun trafiğe kapatılmasıyla kaçırılan 2 uzman çavuş, bölgeye gelen HDP'nin İmralı heyetini oluşturan Grup Başkan Vekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve HDP'nin Meclis İdare Amiri Sırrı Süreya Önder'in 2 gün süren yoğun girişimleri sonucu dün gece serbest bırakıldı.
Askerlerle birlikte PKK'nın yine Lice bölgesinde kaçırdığı ve önce açıklandığı gibi 3 değil 2 kişi olduğu belirtilen işçilerin de serbest bırakması beklenirken; askerleri HDP heyetine teslim eden PKK'lıların, "Onların karıştırmayın onların bu işle bir ilgisi yok" diyerek serbest bırakmadıkları belirtildi.
BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, hem kaçırılan sivillerin bırakılması, hem de devam eden çadır protestosu için bugün Lice'ye giderek protestoyu gerçekleştirenlerle görüşeceğini söyledi. BULDAN; "BÖLGEDE ÇIKACAK SIKINTILAR İÇİN SORUMLULUK ÜSTLENDİK" Lice ilçesinde kaçırılan 2 askeri dün gece Lice Kaymakamına teslim eden HDP heyetinde yer alan Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, kaçırılan askerlerin serbest bırakılması için 2 gün süren bir yoğun görüşme trafiği gerçekleştirdiklerini söyledi. Buldan, “Biz de sonradan 2 sivilin kaçırıldığını duyduk ama, bizim gittiğimizde, bu işle alakalı olmadığını ve onları karıştırmamızı istediler. Karakol yapımlarının durdurulması ile ilgili yetkililer ile görüşmelerimiz devam ediyor. Biz o sorumluluğu üstlendik ve görüşmelerimizi de sürdüreceğiz. Bundan sonra buna benzer sıkıtılar yaşanması durumunda sorumluluğunu biz üstlendik. Sadece Lice değil her yerde. Çözüm sürecini akamete uğratabilecek her sıkıntıda bizim heyet devreye girecek artık" diye konuştu.   BAZ İSTASYONUNU SÖKERKEN KAÇIRILAN 7 KİŞİDEN 5'İ BIRAKILDI Uzman çavuşların kaçırılması sırasında, PKK tarafından kaçırıldıkları ortaya çıkan 2 baz istasyonu işçisinin, geçen 23 Nisan'da Lice İlçesine bağlı Donunay köyünde 5 arkadaşı ile baz istasyonunu sökerken yanlarına gelen 2 PKK'lı tarafından götürüldükleri belirtildi. İHD Diyarbakır Şubesine başvuran aileleri, Tamer Yiğitoğlu ve Murat Yalçın adlı iki işçinin 5 arkadaşı ile birlikte silahlı örgüt militanlarının yanlarına götürüldüğünü ve orada 5 kişinin serbest bırakıldığını söylediler.
İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, ailelerin başvurusundan sonra Lice bölgesine Diyarbakır'daki STK'lar ile gittiklerini ve serbest bırakılmaları için çağrı yaptıklarını belirterek, "Kaçırılanların serbest bırakılması için elimizden gelen katkı sunmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 
FA(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)