Zeki GÜNAL/İSTANBUL, () ÜSKÜDAR'daki Özbekler Tekkesi'nden 3 yıl önce çalınan, 17 yüzyıla ait 11 ebru tablo ile 2 yağlı boya tabloyu, Beyoğlu'nda bir antikacıda ele geçirildi. Operasyon sonrası, antika malzeme satışı yapan iş yerinin sahibi gözaltına alındı.
Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlğü Asayiş Büro Amirliği ekipleri, 2011 yılında Üsküdar'daki Özbekler Tekkesi'nden çalınan, 17 yüzyıla ait 11 ebru tablo ile 2 yağlı boya tablonun, bir antikacı dükkanında bulunduğu ihbarını aldı. İhbar üzerine harekete geçen ekipler, Beyoğlu, Dolapdere Bostan Mahallesi, Küçük Odalar Sokak'ta bulunan han içerisindeki antika malzeme satan iş yerine, dün saat 17.30'da baskın düzenledi. Operasyon sonrası ekipler, Özbekler Tekkesi'nden çalınan 11 ebru tablo ile 2 yağlı boya tabloyu ile el yazımı deri kılıflı tarihi bir Kuran-ı Kerim ele geçirdi. Ele geçirilen tarihi eser tablolar ve Kuran-ı Kerim, olay yerinde Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü'nden gelen Tarihi Eser Uzmanı Araştırma Görevlisi Zübeyde Cihan Özsayıner ile polisler tarafından incelendi.
KUVA-Yİ MİLLİYECİLER'İN MERKEZİ OLMUŞTU
İncelemenin ardından antika malzeme satışı yapan M.Ş. gözaltına alındı. Gözaltına alınan işyeri sahibi, kendisini görüntüleyen basın mensuplarına "Ben olayla ilgili bir şey bilmiyorum" dedi. Operasyonda ele geçirilen eserler polis merkezine götürüldü.
Ünlü reklamcı Ali Taran ile işadamı Ahmet Ertegün'ün dedelerinin şeyhlik yaptığı tekke, Kurtuluş Savaşı yıllarında Kuva-yi Milliye'ye katılmak isteyenlerin merkezi olmuştu.

ZG(İY) (FOTOĞRAFLI)