TUNCELİ'nin Ovacık İlçesi'nde bir firmanın siyanürlü altın arama ruhsatı alması üzerine ilçede kadın ve çocuklarında katıldığı protesto yürüyüşü düzenlendi. Beyaz kefen giyenler, yere yatarak ölü taklidi yaptı.
Ovacık İlçesi'nin Cevizli Köyü'nde bir firmanın altın arama ve çıkarma ruhsatı alıp, çalışmalara başlayacağı yönündeki haberler üzerine, bugün ilçede protesto yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe Tunceli Belediye Başkanı BDP'li Edibe Şahin, ilçe belediye başkanları İstanbul'dan gelen çevreciler, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Yürüyüşün ön saflarında bulunanlar beyaz kefen giyerken, 'Madencilik projeleri iptal edilsin', 'Dersim'de kültürel ve ekolojik kırıma hayır' yazılı pankart taşındı.
Hükümet Konağı önünde toplanan protestocular arasındaki beyaz kefenli giyen grup burada yere uzanarak ölü taklidi yaparak, "Siyanürle maden araması yapılırsa bu topraklarda biz ölü sayılırız" dedi.
Yaklaşık 10 dakikalık ölü taklidi eyleminin ardından protestocular adına Erkan Kıl, konuştu. Kıl, özel şirketlerin yaşamsal alanları ranta çevirme hesaplarıyla vadilere, sulara, topraklara saldırdığını ileri sürerek, şöyle dedi:
"Maden, baraj ve HES firmalarının temsilcileri defalarca bu topraklardan kovulmalarına, protesto edilmelerine rağmen hala doğaya saldırmakta ısrar ediyorlar. Başta maden, baraj ve HES'ler ile suların ticarileştirilmesi hedefiyle topraklarımıza ve sularımıza el koyma, bizleri yurtsuzlaştırma, doğal yaşam alanlarımız ile vadilerimiz ve derelerimizin katledilmesine yönelik olduğunu biliyoruz. Bizler, suyuna, toprağına, doğal yaşam alanlarına, tarihi-sosyal ve kültürel değerlerine sahip çıkan Dersim halkı olarak, akıl, bilim ve izandan yoksun bu projenin uygulayıcıları ve sahipleri olanları bir kez daha uyarıyoruz. Sizlerin, yaşam alanlarımızı yok edecek bu ve benzeri projelerinize Dersim'de yaşamak hakkı tanımayacağız."
İstanbul'dan gelen çevre aktivisti Hasan Şen, Dersim doğasına son nefeslerine kadar sahip çıkacaklarını belirterek, "Biz şartlar ne olursa olsun doğamıza sahip çıkacağız. Dersim'de bir yandan HES ile bir yandan siyanürle altın aramalarına karşı mücadele ediyoruz. Biz bu toprakları sonuna kadar korumak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Topraklar ve nehirlerin olduğu her yerde sermaye bizleri zehirlemek için her türlü oyunu oynar buna halk olarak asla izin vermeyeceğiz" dedi.
Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ise , "Bizim inancımızda yani Kızılbaş Alevi inancında doğadan rızalık alarak yaşayan insanlarız, bu bizim inancımızın gereğidir. Biz yaşadığımız çevreye ve doğaya bir bütün, uyum sağlamış ve toprağımızı doğamızı kutsal sayan bir halkız. Bu topraklar, bu muhteşem doğa bize atalarımızdan biraz kaldı, biz de gelecek kuşaklara miras bırakacağız. Bunun için bu doğanın tahrip edilmesine ya da barajlarla boğulmasına asla ve asla izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
Çevre aktivisti avukat Barış Yıldırım, altın madeni araması yapacak olan şirketin birçok kirli oyun oynadığını ileri sürerek, "Cevizlidere'ye verilen ÇED raporu hukuka aykırıdır. Altın madeni araması yapılacak alan binlerce metrekareden oluşuyor. ÇED olumlu raporu almak için alan küçük gösterilmiş eğer maden araması yapılacak alan 25 bin hektarın altında ise ÇED olumlu raporu aranmıyor. Maden şirketi bu alanı bilinçli olarak 24 bin hektar göstererek ÇED olumlu raporu almıştır. Bu ÇED olumlu raporu derhal iptal edilmeli valilik ve Çevre Orman Bakanlığı duruma derhal el koymalı. Biz hakkımızı hukuk yolarında arayacağız ve mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi.
Açıklamalardan sonra protestocular dağıldı.