AKHİSAR Ağır Ceza Mahkemesi, 'ihaleye fesat karıştırmak' suçundan 8 yıl 4’er ay hapis cezası alan Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven ile 8 belediye çalışanı hakkında Bergama Ağır Ceza Mahkemesi’nin 4'üncü Yargı Paketi'ne uyarlama davasında verdiği 10’ar ay hapis cezasına savcının yaptığı itirazı reddetti. Böylelikle, Özgüven’in tekrar koltuğuna dönmesinin önü de açılmış oldu.
Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ve 8 belediye çalışanı haklarında belediyenin jeotermal şirketindeki araçları belediye geçirilmesi ve garaj ihalesindeki usulsüzlükler gerekçesiyle 'ihaleye fesat karıştırmak' suçundan Bergama Ağır Ceza Mahkemesi’nde iki dava açılmış ve 4’er yıl 2’şer aydan toplam 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Özgüven cezayı Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi’nde temyiz etti. Ancak Yargıtay, TCK’nın 53'üncü maddesindeki 'belli haklardan yoksun bırakma' hükmünü yanlış uygulaması nedeniyle bozulmasına, ancak verilen mahkumiyet kararını etkilemeyeceğinden cezanın düzeltilerek onanmasına karar verdi.
Kararın kesinleşmesinin ardından Özgüven, yasal yollardan yurt dışına çıktı. Teslim olan 8 belediye çalışanı ise cezaevine konuldu. Hapis cezası nedeniyle belediye başkanlığı düşürülen Osman Özgüven’in yerine Yusuf Altıparmak belediye başkanı seçildi. 8 belediye çalışanı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 4. Yargı Paketi kapsamında 'kamu zararı oluşmadığı' gerekçesiyle serbest bırakıldı.
Ayrıca Özgüven ve 8 belediye başkanı hakkında Bergama Ağır Ceza Mahkemesi’nde uyarlama davası açıldı. 8 belediye çalışanı ile 3 Mayıs’ta Türkiye’ye dönen Özgüven’in yargılanmalarına devam edildi. Mahkeme heyeti, Özgüven ve 8 belediyle çalışanının cezalarını 1/6 oranında indirip, 10 aya düşürdü. Ayrıca cezanın, 5728 Sayılı Yasa ile Ceza Mahkemeleri Kanunu’nun 5231/5 maddesi gereği geri bırakılmasına karar verildi. Böylece Özgüven’e 1 yılın altında ceza aldığı için belediye başkanlığı görevine dönüş yolu da açılmış oldu.
Ancak, Bergama Cumhuriyet Başsavcısı Fethi Ahmet Tosun karar ertesi gün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde itiraz etti. İtirazı değerlendiren mahkeme, 'kararın usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle' itirazı reddetti. Böylece, Özgüven’in aldığı cezanın bir yılın altında olması nedeniyle koltuğuna dönmesi için bir engel kalmamış oldu. Özgüven, İçişleri Bakanlığı’nın göreve iade kararın ulaşmasının ardından tekrar başkanlık koltuğuna oturabilecek.
'DAHA GÜÇLÜ DÖNÜYORUZ'
Karar ile ilgili düşüncelerini paylaşan Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, "Uyarlama Mahkemesi, yeniden yargılanmaya dönüştü. Ancak bu sonucu değiştirmedi. Buradaki amaç zamanı uzatmaktı belkide. Her şeye rağmen adalete olan güvenimizi yitirmedik. Olumsuzlukları halkımızın da verdiği destekle inançla aştık. Hiçbir zaman da yaptıklarımızla ilgili bir pişmanlığımız olmadı. Deneyimimizi arttırarak daha güçlü dönüyoruz. Verdiğimiz kavgada bizi yıldıramadılar. Yıldıramazlar da. Bu sebeple daha büyük bir birikimle geliyoruz" dedi.