Yüksel KOÇ/İSTANBUL, ()  ORTAKÖY'de restoran önündeki silahlı kavga sırasında yoldan geçen garson Erkan Bekdaş'ın öldürmesiyle ilgili tutuklu sanık Sertan Varmaşlı ile arkadaşı Cengiz Menteş'in yargılanmasına başlandı.  Kasten adam öldürme suçundan müebbet hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan Sertan Varmaşlı, kurşunu sıktığı yön ile Bekdaş'ın vurulduğu yerin farklı olduğunu öne sürerek, “O sırada Cengiz silahı alarak o yöne kaçtı" dedi. Mahkeme, tutuksuz yargılanan Cengiz Menteş hakkında tutuklanması için yakalama kararı çıkardı.

TUTUKSUZ SANIK MENTEŞ KATILMADI
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen davanın ilk duruşmasında, 'kasten adam öldürme' suçundan müebbet hapis cezası ve 4 kişiyi yaralamaya teşebbüs suçundan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan tutuklu sanık Sertan Varmaşlı (39) katılırken, 4 kişiyi yaralamaya teşebbüs suçundan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan tutuksuz sanık Cengiz Menteş (43) katılmadı.
Duruşmada ölen garson Erkan Bekdaş'ın (27) ailesinin avukatı Birol Canpolat ile sanıkların avukatları da hazır bulundu. Müşteki avukatı Canpolat, maktül Erkan Bekdaş'ın babası ve annesinin sağlık durumunun iyi olmadığı için duruşmaya gelmediğini söyledi. Mahkeme, avukat Canpolat'ın talebi üzerine Erkan Bekdaş'ın babası Hasan Bekdaş, annesi Sultan Bekdaş ve ağabeyi Sefa Bekdaş'ın müdahillik taleplerini kabul etti.

SANIK: 4-5 EL ATEŞ ETTİM
Sorgusu yapılan tutuklu sanık Sertan Varmaşlı, olaydan dolayı vicdan azabı çektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Ben, Cengiz Menteş ve Liliana Avram, Elena Ceban'ın doğum gününü kutlamak için onun çalıştığı mekanda buluştuk. Gece 3'e doğru kalktık, çorba içmek için daha önce gittiğimiz Ortaköy'deki yere gittik. Arka tarafta 4 genç oturuyormuş. Elena ve Liliana lavaboya gittiler. Döndüklerinde Liliana'ya laf atılmış. 'Cengiz Menteş sinirlidir, ona söylemeyin' dedim. Ancak Cengiz laf atma olayını duydu. Gidip arkadaki 'çocuklara siz mi laf attınız. Siz benim kim olduğumu biliyor musunuz? Kafanıza sıkarım' dedi. Bu sırada aralarında tartışma başladı, Cengiz'in elindeki silah yere düştü. Ben de silahı alıp dışarı çıktım, 4-5 el ateş ettim. Ancak maktüle ve maktüllere ateş etmedim. Zaten vurmak isteseydim, yakınındaydım vururdum. Daha sonra Cengiz benden silahı alıp kaçtı. Bu sırada yaralı olduğunu gördüm, Cengiz'i aradım, 'koçum ben geliyorum merak etme' dedi. Sivil polislerden bir tanesi arkamdaydı, konuşmamı duydu. Ben kendim teslim oldum, vicdan azabından ölüyorum."

"ATEŞ ETTİĞİM YÖNLE GARSONUN VURULDUĞU YER FARKLI"
Kendisinin ateş ettiği yön ile maktül Erkan Bekdaş'ın yere düştüğü yerin farklı olduğunu savunan sanık Varmaşlı, “Cengiz de o sırada silahı alıp o yöne kaçtı" dedi.

5 TANIK DİNLENDİ
Olayda kullanılan silahı alarak kaçan sanık Cengiz Menteş'i yaklaşık 300 metre kovaladıktan sonra yakalayan trafik polisi Mehmet Efe, Erkan Bekdaş ile aynı yerde çalışan garson arkadaşları Alper Karaoğlu ve Volkan Akbaş ile Elena Ceban ve Liliana Avram da tanık sıfatı ile ifade verdiler.
Silah sesleri üzerine olayın yaşandığı yere gittiğini söyleyen polis memuru Mehmet Efe, “Gittiğimde maktül yerde yatıyordu, ölmüştü. Arkadaşları yanındaydı. Kimin vurduğunu sorduğumda kaçan şahsı gösterdiler. Ben de Cengiz Menteş'i kovalayıp yakaladım" dedi.

"ATEŞ EDENİ GÖRMEDİM"
Tanıklardan Elena Ceban ise, olay günü doğum günü olduğunu, bu nedenle çalıştığı barda arkadaşları Cengiz Menteş, Sertan Varmaşlı ve Liliana Avram ile buluştuğunu hatırlatarak, “Alkol aldık. Gece 3 gibi çorba içmeye karar verdik. Liliana lavaboya giderken arka masada oturan 4 kişilik masada kendisine laf atılmış. Cengiz öğrendi, onların masasına gitti. Onlar laf atmadıklarını söylemişler. Cengiz, Liliana'yı kolundan tutup o masaya götürdü. Liliana birisini gösterdi. Tartışma başladı, kavga oldu. 1-2 el silah sesi duydum, ateş edeni görmedim. Alkollüydüm başka bir şey hatırlamıyorum" şeklinde ifade verdi.
Çorba içmeye gittikleri yerde kendisine ağzına alamayacağı kadar çirkin laf atıldığını öne süren tanık Liliana Avram, “Lavaboya giderken laf attılar. Cengiz öğrendi ve onların masasına gitti. Onlarla tartışmaya başladı. Ben, Elena ve Sertan engellemeye çalıştık bu sırada 1 el silah sesi duydum" dedi.
Yolda geçerken sanıklardan Sertan Varmaşlı'nın silahından çıkan kurşun ile hayatını kaybeden Erkan Bekdaş'ın garson arkadaşı Alper Karaoğlu, olay günü eve gitmek için işten ayrıldıklarını hatırlatarak, “Bir süre sonra silah sesi duyduk. Bir kişi önüne kattığı bir kişiye ateş ediyordu. Önündeki de zikzak çizerek kaçıyordu. Biz de kaçmaya başlarken Erkan yere düştü. Baktığımızda kafasından vurulmuştu" dedi.
Erkan Bekdaş ile aynı yerde çalışan garson arkadaşlarından Volkan Akbaş da, “Eve giderken silah sesi duyduk. 'Vurulacağız' diye kaçmaya başladık, bu sırada Erkan yere düştü. Dönüp baktığımızda kafasından vurulduğunu gördük. Silah sesinin geldiği yönde iki kişi vardı, önlerine birini katmış kovalıyorlardı. 5-6 kez silah sesi duydum. Yüz olarak tam teşhis edemiyorum ama fizik olarak elinde silah olan şahıs, şu an huzurda bulunan şahıstır" dedi.

CENGİZ MENTEŞ'E TUTUKLAMA KARARI
Tutuksuz yargılanan Cengiz Menteş hakkında 'tutuklanmak' üzere yakalama emri çıkaran mahkeme, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

İDDİANAME
Cengiz Menteş, Sertan Varmaşlı, Liliana Avram ve Elena Ceban, 21 Nisan tarihinde gece çorba içmek üzere Ortaköy'de bir restorana gittiler. Burada bulunan Savaş Bakbak (29), Ümit Kadat (32), Murat Koygun 33) ve Hasan Basri Acar'ın (32) yanlarında bulunan Liliana Avram'a laf atmaları yüzünden tartıştılar. Cengiz Bekdaş silahını çekti. Kavga sırasında yere düşen silahı alan arkadaşı Sertan Varmaşlı, 4 arkadaşa kurşun yağdırdı. İddianameye göre Sertan Varmaşlı, 4 arkadaşı da öldürmek amacıyla ateş açmış. Kurşunlardan biri, garson olarak çalıştığı gece kulübünden arkadaşları ile birlikte evine gitmekte olan Erkan Bekdaş'a isabet etti. Bekdaş olay yerinde hayatını kaybetti. Olay günü yakalanan Sertan Varmaşlı hakkında 'kasten öldürme' suçundan müebbet hapis cezası ve 4 kişiyi yaralamaya teşebbüs suçundan da 8 ila 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Davanın diğer sanığı Cengiz Menteş ise 4 kişiyi yaralamaya teşebbüs suçundan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanıyor.

YK (MK)