Gürkay GÜNDOĞAN- Cenk TOPCU/GÖKÇEBEY (Zonguldak), () - SOMA'daki maden faciasında babası 48 yaşındaki Ali Kilit'i kaybeden maden işçisi 23 yaşındaki Adem Kilit, daha önce 1.5 yıl çalıştığı ölüm ocağında verilen eğitimlerin kağıt üzerinde olduğunu ileri sürerek, "Kurs gördüğüne dair imza atıyorsun ama kurs gördüğün yok" dedi.
Zonguldak'ın Gökçebey İlçesi'ne bağlı Pazarlıoğlu Köyü'nde toprağa verilen evli ve 4 çocuk babası Ali Kilit'in 3 oğlundan Muhammet Kilit aynı ocakta, 23 yaşındaki Adem Kilit ise Soma'da farklı bir şirkette maden işçisi olarak çalışıyor. Küçük oğlu 21 yaşındaki Bayram Kilit ise geçen yıl üniversiteyi kazanmasına rağmen kayıt parasını yatıramadığı için gidemedi.
MADENE GİRMEK ÖLMEDEN TOPRAĞA GİRMEK GİBİ BİR ŞEY
Faciadan haftalık izinde olduğu için kurtulan 3 yıllık madenci Muhammet Kilit, babasının emekli olduktan sonra 3 ay dinlenip borçları nedeniyle tekrar aynı ocakta çalışmaya devam ettiğini söyledi. Hiç kimsenin, "Ben madenci olacağım" diyerek büyümediğini söyleyen Muhammet Kilit, şöyle dedi:
"Madene girmek ölmeden toprağa girmek gibi bir şey. Maddi durum olmadığı için ekmek parası için girmek zorunda kaldık. Bundan sonra işsizlik olursa madende tekrar çalışmak zorundayız. Başka çaremiz yok. Ben maddi durumdan okuyamadım. Babama yük olmamak için madende çalışmaya başladım. Babam bir yandan geçinmemize bir yandan da okumamıza yetişemezdi. Başka bir işim olsa ocağa bir daha girmem. Zaten tüm arkadaşlarımı kaybettim. Ben sadece babama üzülmüyorum. 301 arkadaşım var. Kendi ekip arkadaşlarımın hepsini kaybettim."
ÜRETİM ZORLAMASI VARDI
Adem Kilit ise facianın meydana geldiği ocakta 1.5 yıl çalıştıktan sonra üretim zorlaması nedeniyle başka ocağa geçtiğini söyledi. Üzerlerinde sürekli üretim baskısı olduğunu ifade eden Adem Kilit, "Devamlı üretim istiyorlardı. Senin 5 dakika oturmanı istemez. Oradan çıktım, aynı şirketin başka bir ocağına geçtim. Orada da değişen bir şey yoktu. Sonra farklı bir şirkete geçtim. Şimdi çalıştığım şirket o kadar zorlamıyor. Kazanın olduğu ocakta denetim olarak kağıt üzerinde oynuyorlardı. Geleni görmüyorduk. Kağıt üzerinde imzalayıp gidiyordu. Derdimizi açacak kimse yoktu. Sahipsiz gibi bir şeydik" dedi.
EĞİTİMLER KAĞIT ÜZERİNDE
İşe başlamadan önce işverenin verdiği 1 haftalık eğitimin de kağıt üzerinde olduğunu iddia eden Kilit, "Kağıtlara imza attırıyorlar eğitimleri gördün diye. Sana okutmuyor bile. 'Şunlara imza at' diyor. Sen neye imza attığını bile bilmiyorsun. Kurs gördüğüne dair imza atıyorsun ama kurs gördüğün yok. Artık ocakta devam etmek istemiyorum ama çalışacak iş sahası yok" diye konuştu.
Üniversiteyi kazanmasına rağmen kayıt parası için gidemeyen Bayram Kilit, "12 bin 500 lirayı peşin yatırmamız gerekiyordu. Babama yük olmak istemedim. Şimdi okumak istiyorum. Bu olaydan zaten madenci olmak istemem" dedi.
'ÇOCUKLARIMI MADENE GÖNDERMEK İSTEMİYORUM'
Eşini kaybeden Naide Kilit ise madenci olan iki oğlunu artık madene göndermek istemediğini söyledi. Naide Kilit, "Emekli olduktan sonra kocamı da ocağa göndermezdim ama borcu vardı. 3 çocuğu vardı. Hepsi bekardı. 'Ben onları nasıl evlendireyim?' derdi. Ben sadece çocuklarıma iş istiyorum. Nasıl gönderirim ben artık onları ocağa? Devlet bize sahip çıksın" diyerek gözyaşı döktü.

GG,CT(EE/BT) (FOTOĞRAFLI)