MANİSA'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasında ağabeyini ve kuzenini kaybeden, kendisi ise bel ağrısı nedeniyle raporlu olduğu için ölümden kurtulan Bartınlı maden işçisi 26 yaşındaki Şahin Özgün, "Burada ihmal var. Sürekli aşağıdan sıcak kömür geliyordu. Üretimi artıracaklarına iş sağlığına önem verselerdi böyle olmazdı" dedi.
Faciada ölen 28 yaşındaki Osman Özgün ve kuzeni 42 yaşındaki Aydın Özgün'ün cenazeleri, Bartın'ın Hasankadı Beldesi'nde yan yana toprağa verildi. Osman Özgün'ün annesi, emekli madenci babası, maden işçisi iki kardeşi, mezar başında dua edip Kuran okudu. Kezban Özgün, oğlunun mezarına yatıp, "Oğlum beni bıraktın gittin. Ben ne yapacağım" diyerek ağladı.
'KURTARAMADIK'
3 yıl önce aynı maden ocağından emekli olan 56 yaşındaki Kazım Özgün ise "Emekli olduğum madende oğlumu şehit verdim" diyerek gözyaşı döktü.
Ağabeyi ile ölüm madeninde çalışan ve bel ağrısı nedeniyle raporlu olduğu için ölümden kurtulan Şahin Özgün, kazayı duyduktan sonra ocağa koştuğunu belirterek, "Kurtarma çalışmalarına katılarak, aşağıya kadar girdim. Orası çok kötüydü. Ağabeyime, dayımın oğluna bakmaya gittim. Bulamadım. Kurtarmaya çabaladık ama başarılı olamadık. Başımız sağolsun" dedi.
'SICAK KÖMÜR GELİYORDU'
Olayda ihmal olduğunu savunan Şahin Özgün, "Sürekli aşağıdan sıcak kömür geliyordu. Üretimi artıracaklarına iş sağlığına önem verselerdi öyle bir şey olmazdı. Orada sürüne sürüne çalışıyoruz. Zaten insanların o maden ocağından kaçma şansı yoktu. Biz bu sıcak kömür çıkmasını amirlerimize bildirdik, amirler de üretime önem veriyorlardı" diye konuştu.
Mart ayında maden ocağında denetim yapıldığının söylendiğini belirten Şahin Özgün, "Bu yalan. Çünkü ocağa inmediler. Öyle bir şey yok. Denetlemeciler geliyor, denetliyor gibi yapıyorlar. Yok öyle denetleme falan" dedi.
Şahin Özgün, artık ocağa girmeyi düşünmediğini belirterek, "Zaten bırakmayı düşünüyordum. Dayımın oğlu da ocağı bırakmayı düşünüyordu. Dayımın oğlu da emekli olduktan sonra çocuklarının eğitim masraflarını karşılamak için yeniden ocağa girmişti" diye konuştu.
ÖZELLEŞEN OCAKLARDA İHMAL OLUYOR
2003- 2006 yılları arasında ölüm madeninde 3 yıl çalıştıktan sonra Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda iş başı yaptığını anlatan Davut Özgün de en büyük sıkıntının özelliştirme olduğunu söyledi. Çalıştığı TTK Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında böyle sıkıntılar olmadığını vurgulayan Davut Özgün, "Bizim her zaman nizami denetlemelerimiz olur. Bizim dışarıdan gaz izole merkezlerimiz var. Yani gaz yükselmesi olduğu zaman hemen bize haber veriyorlar, ocağı boşaltıyorlar, tahliye ediyorlar. Bu Soma ocağı da devletin özelleştirdiği bir ocak. Özelleşen ocaklarda mutlaka ihmal oluyor" dedi.

AA(EE/SS) (FOTOĞRAFLI)