Kadıköy Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’nda geçtiğimiz yıl Mayıs ayında oynanan Fenerbahçe-Galatasaray karşılaşması sonrasında saha dışında çıkan olaylarla ilgili açılan davanın 5. duruşması görüldü. Kadıköy 30. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 7 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.
HAKİM: ASIL YARGILANMASI GEREKEN KİŞİLER OLDUĞUNU NEREDEN BİLECEĞİZ?
Duruşmada tanık olarak dinlenen polis memuru Aziz Akay, maçtan sonra çıkan olaylar sırasında bazı taraftarların polis araçlarına ve trafik lambalarına taş attıklarını ve bu yüzden gözaltına aldıklarını ifade etti. Mahkeme hakimi Mustafa Can Korkarer’in “Sen gözaltına aldığın şahıslar hakkında tutanak tuttun mu?" şeklinde soru sorması üzerine polis memuru Akay, ortalığın çok karışık olması nedeniyle tutanak tutmadıklarını ve gözaltına aldıkları kişileri direkt karakola bıraktıklarını belirtti. Bunun üzerine hakim Korkarer, “Aldığınız kişilere tek tek tutanak tutmamışsınız. Peki bu aldığınız kişilerin, asıl yargılanması gereken kişiler olduğunu nereden bileceğiz? Bunlara tek tek tutanak tutmanız gerekiyordu" şeklinde tepki gösterdi.
POLİS: FENERBAHÇE FORMASI ASLA GİYMEM
Sanık avukatları yaşanan olaylar sırasında bazı polis memurlarının üzerinde Fenerbahçe forması olduğu iddialarını tanık Akay’a sordu. Polis memuru Aziz Akay ise “Ben Galatasaraylıyım. Fenerbahçe forması asla giymem" dedi. Tanık polis Akay’ın bu sözü duruşma salonunda gülüşmelere neden oldu. Duruşmada söz alan tutuksuz sanık Eray Gürdal’ın avukatı Serhat Çetin, olaylar sırasında yakalananların bir kısmının polis araçlarına, bir kısmının da trafik ışıklarına zarar vermeleri nedeniyle gözaltına alındığını belirtti. Tutulan polis tutanaklarına ve iddianameye göre tüm sanıkların aynı eylemleri, aynı anda yapmış gibi göründüğünü ifade eden Çetin, “Kimin hangi suçu işlediği tespit edilememiştir. Dolayısıyla böyle tutanak tutulmuş ve dava açılmıştır" diye konuştu. Mahkeme, sanık Tolga Albayoğlu hakkında duruşmalara katılmadığı ve savunması alınamadığı gerekçesiyle yakalama kararı çıkartırken, duruşma tanıkların dinlenmesi için ertelendi.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Fenerbahçe ve Galatasaray arasında 12 Mayıs 2012' de Kadıköy'de Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda oynanan karşılaşma sonunda polis ve taraftarlar arasında olaylar çıkmış, şiddete varan olaylar stat dışında da sürmüştü. Olaylar sırasında ve sonrasında onlarca kişi gözaltına alınmış ve soruşturma kovuşturma süreci "saha içi olaylar" ve "saha dışı olaylar" şeklinde 2 ayrı davanın açılmasıyla sonuçlandı. Saha dışı olaylara karıştığı iddia edilen 18 sanık hakkında "görev yapmakta olan polise görevi yaptırmamak için direnmek", "kamu malına zarar vermek" ve "kasten yaralamak" gibi suçlardan 6 aydan 10.5 yıla kadar değişen hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Saha içi olaylara karıştığı iddia edilen sanıkların yargılandığı dava ise Anadolu 21. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam ediliyor. (BB)