ŞANLIURFALI çiftçi Fazıl Edip Bakdur, Genelkurmay Başkanlığı tarafından geçen salı günü Suriye sınırında kaçakçılık yaptığı ve peşine düşen askerlerden kaçarken motosikletinin devrilmesi sonucu öldüğü açıklanan oğlu Hasan Bakdur'un, açıklananın aksine pamuk tarlasından dönerken zırhlı askeri aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdiği iddiasında bulundu.
Genelkurmay Başkanlığı, geçen salı günü yaptığı açıklamada; sınır hattında devriye görevi yapan 3'üncü Hudut Alay Komutanlığı Savaş Hudut Karakolu askerlerinin Suriye tarafından kaçakçılık yapmak maksadıyla 15-20 Suriyeli'nin sınırı geçerek mayınlı sahaya girdiği ve bu kişilerin Türkiye tarafında 20 motosikletlinin bu kişileri karşılayıp mal transferi yapmak amacıyla tel örgülere yaklaştığını belirterek, "Bu gelişme üzerine Zırhlı Personel Taşıyıcı araç içinde bulanan asker 'Dur' uyarısında bulundu. Uyarıyı dikkate almayan gruba müdahale yapılınca Suriye tarafından gelen gruptakiler yeniden Suriye istikametine kaçarken, Türkiye tarafında bulunan ve Çömlekçi Köyüne doğru kaçan motosikletli gruptaki bir kişi düşerek yaralandı ve kaldırıldığı Akçakale Devlet Hastanesi'nde vefat etti" denildi.
Oğlu Hasan Bakdur'un kaçakçılık yaparken yaşanan kovalamacada motosikletten düşerek ölmediğini aksine tarladan dönerken askeri zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdiğini ileri süren baba Fazıl Edip Bakdur, İnsan Hakları Derneği'ne başvurarak yardım istedi.
İHD'ye başvuran ve sınır hattında görevli askerlerden şikayetçi olduğunu ifade eden 7 çocuk babası Fazıl Edip Bakdur, "Benim çocuğum sınırın sıfır noktasındaki tarlamıza pamuk toplamaya gitmişti. Akşam saatlerinde oğlum tarladan dönerken, askerler sınırı geçmek isteyen kaçakçıları tespit ediyor. Asker zırhlı araçla kaçakçıları kovalarken, tarladan eve gelen oğluma çarparak, ölümüne neden oldu. Askeri araç içerisinde bulunan 2 asker ile bir astsubay kaçakçıların kendilerine taş attığı gerekçesiyle müdahalede bulunduklarını ifade etmiş. Benim çocuğum asla kaçakçılık işine girmediği gibi suçsuz sebepsiz bir şekilde evine gelirken çarparak ölümüne neden oldular. Ben oğlumu öldüren askerlerden şikayetçiyim ve İnsan Hakları Derneği'nden yardım istiyorum" dedi.
'TERÖR ESTİREREK MÜCADELE YAPILMAZ'
İnsan Hakları Derneği Başkanı Cemal Babaoğlu ise Suriye sınırında yaşam hakkına yönelik hak ihlali ile karşı karşıya kalındığını ifade etti. Sınırda geçen yıl da benzer olaylar yaşandığını ileri süren Babaoğlu, "Biz gerekli yerlere bildirmemize rağmen bu olay sınır hattında hiçbir tedbir alınmadığını gösteriyor. Kaçakçılıkla mücadele yapılıyorsa hukuk çerçevesinde yapılmalı. Terör estirilerek, vatandaşı katlederek, mücadele olmaz. Savcılık etkin bir soruşturma yürüterek görevliler hakkında derhal soruşturma açmalıdır" diye konuştu.