Habib ATAM/İSTANBUL, () EBOLA şüphesiyle hastaneye götürülen Elisa Saboni'yi taşımak için kullanılan sedyenin, havayı filtre ederek hastalığın yayılmasını engellediği öğrenildi. Sedye, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) etkiye maruz kalan hastalar için kullanılıyor.

'Ebola' şüphesiyle Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülen İtalyan uyruklu 23 yaşındaki Elisa Sedoni için sağlık ekipleri özel bir sedye kullanıldı. 'Karantina kabini' olarak da adlandırılan sedye 'SD Negatif basınçlı sedye' olarak biliniyor. Üstü kısmı şeffaf bir malzemeyle yapılmış olan sedye, hastanın dış ortamdan izolasyonunu sağlıyor. Negatif basınç prensibiyle çalışan sedyeler, hastanın dışarıdan aldığı havayı filtre ediyor. İçerideki mikrop, bakteri virüsler, negatif basınç nedeniyle yok oluyor. Dışarıya atılan hava ise steril olarak salınıyor. Bu sayede hastalığın bulaşmasına engel olunuyor.
Sedye, KBRN tehlikelerinde kullanılıyor. Sağlık Bakanlığı edvanterin de uzun zamandır bulunduğu öğrenilen sedyenin, hastalarla ilgili elde edilen bilgiler doğrultusunda gereklilik halinde kullanılıyor.