ÇANAKKALE'de Kuzey Ege Denizi'ndeki Saros Körfezi'nde, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile dost ve müttefik deniz kuvvetleri unsurları arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla mayın harbine yönelik düzenlenen 'Nusret-2013 Davet Tatbikatı' kapsamında, denize dökülen mayınlar tespit edilerek patlatıldı.
NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri (MKT) Görev Grubu'nda yer alan Türkiye ve Almanya'ya ait unsurlar, Yunanistan Deniz Kuvvetleri'ne bağlı bir gemi ile Türkiye'den Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı yüzer-uçar birlikler ve 12 ülkeden 29 gözlemcinin katılımıyla 22 Kasım'da başlayan 'Nusret-2013 Davet Tatbikatı' bugün basına açık olarak devam etti. Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu komutasında icra edilen 'Nusret 2013 Davet Tatbikatı'nın ikinci aşaması kapsamında, dün Mayın Dökücü TCG Cezayirli Gazi Hasanpaşa Gemisi ve C 130 Tipi uçak ile Saros Körfezi'ne 50 civarında dip ve demirli eğitim mayını döküldü.
Bugün ise Mayın Avlama Gemisi TCG Ayvalık mayınları tespit ederek etkisiz hale getirdi. Savaş Harekat Merkezi'nde sonar cihazıyla bir cisim tespit edildi. Cismin mayın olup olmadığını belirlemek için denize Uzaktan Kumandalı Sualtı Cihazı indirildi. Yanına kadar yaklaşan cihazın merkeze gönderdiği görüntülerle cismin demirli mayın olduğu kesinleştirildi. Bunun üzerine mayını etkisiz hale getirmek üzere planlama yapıldı. Dalgıçlar zodiak bot ile mayının bulunduğu bölgeye dalış yaparak demir telini kesecek düzeneği yerleştirdi ve uzaktan kumanda ile demir tel kesilerek mayının su üstüne çıkarılması sağlandı. Gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra mayın patlatılarak etkisiz hale getirildi.
BELÇİKA’DAKİ MAYIN HARBİ MERKEZİNDE ÖRNEK GÖSTERİLİYOR
Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu, tatbikat ile ilgili basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Nusret 2013 Tatbikatı'nın adını Nusret Mayın Gemisi'nden aldığını söyledi. Nusret Mayın Gemisi'nin Birinci Dünya Savaşı'nda sıra dışı mayın döküş harekatı ile 26 mayını Çanakkale Boğazı'na döktüğünü ve o dönemin yenilmez armadasının 3 gemisini kısa bir süre içerisinde batırarak Birinci Dünya Savaşı’nın kaderini değiştirdiğini anlatan Tuğamiral Uğurlu, “Nusret Mayın Gemisi'nin bu harekatı, halen Belçika'da bulunan mayın harbi merkezinde örnek harekatlardan birisi olarak, ders olarak anlatılıyor. Mayın harbi o zaman olduğu gibi halen önemini koruyor. Özellikle deniz mayınları büyük tonajlı gemilerin omurgasını kırarak çok kısa bir süre içerisinde batmasına sebep olabilecek seviyede zarar verir. Sensörleri de çok gelişmiştir. Artık sadece çarpmayla infilak değil, gemilerin ortaya çıkardığı manyetik ve elektriksel alanı veya gemilerin oluşturduğu basınçtan gemileri tespit ederek infilak etme yeteneğine sahipler. Mayın, halen önemini koruyan çok önemli bir silah. Mayın harbi dalgıçlarımız çok ağır teçhizatlarla dalış yaparak, su altında kullanılan mayın tarzı patlayıcılara karşı uzmanlık eğitimi alıyor. Gemilerimizin savaş döneminin yanı sıra barışta da önemli görevleri var. 300 metreye kadar arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılabiliyor. Son olarak Foça'da düşen eğitim uçağının bulunmasına ve naaşların içerisinden çıkarılmasında görev aldılar” dedi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 7 mayın karşı tedbirleri (MKT) gemisi, 1 mayın dökücü gemi, 1 firkateyn, 2 karakol gemisi, 1 mayın toplama gemisi, 1 helikopter, Sualtı Savunma (SAS) timi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan C-130 tipi 1 mayın döküşü uçağı, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan 3 Sahil Güvenlik Botu, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG-2) unsurlarından Türkiye ve Almanya'dan 1 komuta kontrol ve 1 mayın avlama gemisi ile Yunanistan'dan 1 mayın avlama gemisinin katıldığı tatbikat 1 Aralık tarihinde sona erecek.