MARDİN'in Nusaybin İlçesi'nin Suriye sınırına yapılan güvenlik duvarını protesto için, valiliğin yasak kararına rağmen BDP'nin bugün düzenleyeceği miting öncesinde ilçede sıkı güvenlik önlemleri alındı. Sınır kesimine polis demir bariyerler koyarken, ilçede esnaf bugün kepenklerini açmadı.
Mardin'in Nusaybin ile Suriye'nin Kamışlı İlçesi'ni birbirinden ayıran sınır üzerinde güvenlik amaçlı yapımı süren beton duvarı protesto etmek için Nusaybin Belediye Başkanı BDP'li Ayse Gökkan, 8 gün önce sınırda açlık grevi eylemi başlattı. Gökkan'ın eylemi devam ederken, BDP'liler duvarı protesto etmek için ilçede bugün miting düzenleme kararı aldı.
MİTİNG ÖNCESİ SIKI GÜVENLİK
BDP'nin düzenleyeceği miting öncesi Nusaybin'de bugün güvenlik güçleri sıkı önlemler aldı. Esnafın kepenk kapattığı ilçenin giriş ve çıkışlarında arama noktaları kuruldu. İlçe merkezinde de önemli noktalara zırhlı araçlarla polis ekipleri görevlendirildi. Başkan Gökkan'ın eylemini sürdürdüğü sınır kesimine ise demir bariyerler konuldu. Polis, sınır kesiminde dedektör köpeklerle patlayıcı araması yaptı.
VALİLİKTEN YASAK KARARI
Mardin Valiliği, dün yaptığı açıklamada BDP'nin düzenleyeceği mitingin yasaklandığını duyurdu. Valilik açıklamasında, "Bu eylemin ilimizde devam eden huzur ve güven ortamını bozması, halkımızın can ve mal emniyetini tehlikeye düşürmesi, ayrıca eylem için düşünülen alanın sınıra bitişik olmasından dolayı, toplanacak olan kalabalığın sınırda mevcut mayınlı alana taşma riski bulunduğundan, söz konusu eylem valiliğimizce 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C fıkrası ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 17, 18, ve 23'üncü maddeleri gereğince yasaklanmıştır" denildi:
SINIR KESİMİNDEKİ OKULDA EĞİTİME ARA VERİLDİ
Nusaybin Kaymakamlığı ilçenin sınır kesimindeki Yeşilkent Mahallesi'nde bulunan Yıldırım İlk ve Ortaokulu'nda bugün eğitime ara verildiğini açıkladı. Olası olaylara karşı okuldaki eğitimi bir gün ara verildiği belirtildi.
BAŞKAN GÖKKAN: KADINLAR OLARAK SINIRLARI KABUL ETMİYORUZ
Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, sınırda sürdürdüğü açlık grevinde, dün gece eylemine bölgede kurulan sağlık çadırında sürdürdü. Gökkan, "Sınırlar yüz kızartıcıdır, sınırlara da gerek yok, her tarafta sınırlar kalktı. Sınırların içersinde duvarda örülmesi daha fazla bir yüz kızartıcıdır. Biz kadınlar biliyoruz ki, bu sınırlar ölçülerek kendi babasının malıymış gibi birbirleriye paylaştırmışlar. Demişler burası senin burası benim, kimse bu arsaları kimse işgal edemez demişler. Biz kadınlar olarak bu şekilde kabul etmiyoruz. Sınırlar olduğunda kadınlar bir ülkeden bir ülkeye geçtiği zaman işkence çekiyorlar. Dünyanın en büyük ticareti kanını satmakla olmuş. Bu da sınırlar yüzünden olmuş. Biz doğu kadınları olarak sınırları kabul etmiyoruz. Söz konusu sadece duvarda değil, Kürdistan'da, Mardin'de Süryani, Kendali, Arap, Yezidi, Asuri, Kürtler burada yaşıyor. Suriye'nin Kamışlı kenti Rojavası'nda halkın parçalanmasına izin vermeyiz. Sınırlarla bölgeler bölündüğünde halklar parçalanıyor, kadınlar ise parça parça oluyor. Bu yüzden bu parçalamayı kabul etmiyoruz. Bu yüzyılda biz kadınlar olarak kesinlikle sınırları kabul etmiyoruz" dedi.
SİLOPİ VE İDİL'DE KEPENKLER KAPALI
Bu arada Nusaybin'deki miting nedeniyle Şırnak'ın Silopi ile İdil ilçelerinde bugün esnaf kepenk kapattı. Silopi ve İdil'de polis geniş güvenlik önlemleri aldı. FA,AA,MSY(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)