KADINLARDAN PROTESTO
Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde 13 yaşındaki kızın tecavüze uğraması, aralarında Belediye Başkanı BDP'li Ayşe Gökkan'ın da bulunduğu kadınlar tarafından protesto edildi. Protesto için Moryakup Mahallesi Cumhuriyet Caddesi basın açıklaması yapmak isteyen gruba polis, caddeyi kapatıkları gerekçesiyle izin vermeyerek, "Suç işliyorsunuz" diye uyardı. Bunun üzerine Başkan Gökkan, "Suç işliyorum git hakkımda tutanak tut" dedi.
Polisle grup arasında kısa süreli gerginlik yaşanmasının ardından Nusaybin Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Platformu üyesi Sadiye Aksoy, grup adına konuştu. Aksoy, şunları söyledi:
"Bingöl'de, Midyat'ta ve şimdi de Nusaybin'de 13 yaşındaki bir çocuk tecavüze uğradı. Yaşanan bu olaylar kadınlara yönelik şiddetin, tecavüzlerin artması tesadüf değildir. Binlerce yıldır kadın bedeni üzerinden geliştirilen tecavüz kültürünün savaş coğrafyasındaki sahnelerinden bir tanesidir. Tecavüzlere sessiz kalmak tecavüz suçuna ortak olmaktır. Biliyoruz ki, kadına yönelik şiddetin kaynağı, erkek egemen zihniyet ve onun ördüğü yaşam sistemidir. Toplumlara barışı, gerçek demokrasiyi ve özgürlüğü kadının örgütlü gücü ve dayanışması getirecektir. Kadınlar olarak tecavüze karşı sessiz kalmayacağımızın sözünü veriyor ve örgütlülüğümüzü her alanda yükseltme çağrısında bulunuyoruz. Tüm halkımızı tecavüzleri ve tecavüzcüleri teşhir etmeye, fuhuş ve uyuşturucuya karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz."
Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, cinsel şiddet ve tecavüzün bir insanlık suçu olduğunu belirterek, "Devlet yetkilileri biyolojik bir silah gibi kadına karşı kullanıyor o nedenle bu biyolojik silahı ellerinden alacağız. P.Ç kimse, P.Ç kaç kadına tecavüz etmiş açığa çıkaracaklar. Tecavüzcüyü açığa çıkarmamak devletin yüz karasıdır, insanlık suçudur" dedi.
Başkan Gökkan, güvenlik önlemi alan polislere dönerek, "Siz görüyor musunuz, neden tecavüzcüleri yakalamıyorsunuz? Neden tecavüzcüler bu kadar ortalıkta dolaşıyor. Nusaybin tecavüzcüleri affetmez, tecavüzcüleri koruyanları affetmez. Eğer bulunmazsa devlet sorumludur, cinsel şiddeti biyolojik bir silah gibi kadının üzerinde kullanan erkek egemen zihniyetini kabul etmeyeceğiz" dedi.
Bu sırada cadde üzerindeki araçların geçmesini engellemek isteyen bir kişiyi polis gözaltına almak istedi. Bu sırada açıklamaya katılanlar buna engel olmak isterken kısa süreli arbede yaşandı. Gözaltına alınmak istenen kişi de koşarak bölgeden kaçtı.