Doğuş Esat BERME/MARMARİS (Muğla), () - MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-1'in yaklaşık bir yıldır komutasında olan Norveç, görevi Danimarka'ya devretti.
Marmaris'teki Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda demirli Danimarka komuta gemisi L17'de gerçekleştirilen devir teslim törenine, NATO Müttefik Deniz Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Giorgio Lazio ve Türkiye'yi temsilen Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanı Tümamiral Hasan Şükrü Korlu katıldı. Doğu Akdeniz bölgesinde başlatılan Etkin Çaba Harekatı'nda gösterdiği başarılarından ötürü Norveç'li Tuğamiral Nils Andreas Stensone'a, NATO Müttefik Deniz Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Giorgio Lazio madalya verdi Komuta bayrağını devralan Danimarkalı Komutan Tuğamiral Aage Buur Jensen, NATO Görev Grubu olarak en büyük amaclarının görev yaptıkları bölgelerde güveni sağlamak olduğunu ve kendilerine verilen bir yıllık süre içinde ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
TÜMAMİRAL LAZİO, "NATO OLARAK HER İHTİYACA CEVAP VEREBİLİRİZ"
Tören sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan NATO Müttefik Deniz Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Giorgio Lazio, "NATO Daimi Görev Grubu 4 unsurdan oluşmaktadır. Bunların ikisi fırkateyn, diğer ikisi de mayın gemilerinden oluşur. NATO Görev Grubu olarak bizler üye olsun olmasın, tüm ülkelerin huzuru için çalışmalar yapmaktayız. Bu kapsamda da geçtiğimiz dönem içerisinde düzenlenen terörizmle mücadele amaçlı etkin çaba harekatını düzenledik. Harekat kapsamında Dünya denizlerinde üye olan olmayan tüm ülkelerle bilgi ağı geliştirerek, herhangi bir terörist faaliyete en kısa zamanda müdahale etmeyi amaçladık. Uzun vadede devam edecek olan bu harekat, deniz haydutluğu ve törerizmle mücadelede büyük önem kazandı" dedi.
Basın mensuplarının Rusya'da yaşanan gelişmelerle ilgili sorusu üzerine Tümamiral Lazio, "Biz bölgede NATO olarak önce üye ülkeler olmak üzere güvenliği sağlamakla yükümlüyüz. Bölgedeki hareketlerimizle NATO'nun varlığını hissettirdik. NATO olarak her ihtiyaca cevap verebiliriz" dedi.
Devir teslim töreninin ardından Hint Okyanusu ve Somali açıklarına hareket edecek olan NATO Daimi Deniz Görev Grubu-1, görevi TCG Gökçeada'nın da aralarında bulunduğu NATO Daimi Görev Grubu 2'den devralarak 6 ay boyunca bölgede huzurun sağlanması için çalışmalar yapacak.

DEB(AÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)