YURTDIŞINDA yaşarken ölen kişilerin, vergilerden muaf tutmak amacıyla Türkiye’deki varislerinin üzerlerine miras kalmış gibi göstererek usulsüz otomobil satışı yaptıkları belirlenen şebeke, İzmir’deki operasyonla çökertildi. Operasyonda piyasa değeri 500 bin TL olan lüks iki otomobile el konulurken, organizasyonu gerçekleştirdikleri belirlenen 8 kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ile İzmir Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü ekipleri, miras yoluyla vergilerden muaf olarak ithal edilmek istenen iki lüks otomobilden şüphelendi. Savcılığın talimatıyla araştırmaya başlayan ekipler, otomobillerin ruhsatlarında, mülkiyet belgelerinde ve satın alma tarihlerinde tahrifat yapıldığını saptadı. Ekipler, otomobillerin gümrük işlemlerini takip eden Gümrük Müşavir Yardımcısı A.K.’nin işyerinde, tahrifatların yapıldığı kriminal ortamda belirlenen elektronik daktilo ele geçirildi. İşyerinde ayrıca, iki saksı içine ekilmiş on kök hint keneviri de bulundu.

BENZER ARAÇLAR ARAŞTIRILIYOR

Soruşturmayı detaylandıran ekipler, A.K.’nin de içinde bulunduğu şebekenin, yurtdışında yaşarken ölen kişilerin, vergilerden muaf tutmak amacıyla Türkiye’deki varislerinin üzerlerine miras kalmış gibi göstererek bin 500 euro karşılığında usulsüz otomobil satışı yaptıkları belirlendi. A.K.’yle birlikte organizasyonu gerçekleştirdikleri belirlenen N.E., A.G., R.K., R.D., Y.A., H.Ö. ve M.E. hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Piyasa değeri 500 bin TL olan iki lüks otomobile de el konulurken, benzer durumdaki araçlarla ilgili takibin sürdüğü bildirildi.