Milli Savunma Üniversitesi kurulacak


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATV ve A haber ortak yayınında gündemi değerlendirdi. Erdoğan FETÖ’nün darbe girişimi ve sonrasına ilişkin  özetle şunları kaydetti:


İYİ NİYETİMİZİN KURBANI OLDUK:

Bir çok yerde bakıyorsunuz tüm bunlar örgütlenmiş. Görüntü Opus Dei yapısıyla okul eğitim öğretim... Bunu yaparken o ülkelerin yöneticilerinin çocuklar oralarda eğitildiği için onlar da zannediyorlar ki ‘başarılı eğitim, çocuklarımızı gayet iyi eğitiyorlar’ Yıllarca bizlerde bu propagandaya geldik. Bunu itiraf etmem lazım. 3-4 yıl öncesinde kadar bu süreci iyi niyetle takip ettik. Bu iyi niyetimizin kurbanı olduk.

- 18 BİN 699 GÖZALTI: bugün itibariyle gözaltına alınan sayısı 18 bin 699, tutuklu sayısı 10 bin 137. Bu fırsatı bize veren şehitlerimizin sayısı 237.

- NORMALLEŞME OLMAZSA OHAL UZAYACAK: Açığa alma devam ediyor, nereye varırsa varsın sonuna kadar gideceğiz. ‘Efendim çok oldu, doğru mu?’ Bunun bedeli hesabını kimseye verecek halimiz yok. Bütün bunların hepsini adalet mekanizmamızı çalıştırarak yapıyoruz. Bizim TSK’mız askeriyle birlikte 650 bin 700 bin kişi. Bir diğer polisimiz burada da ciddi manada örgütlenmişler. Aynı şey yargıda. Görevden alma sürecini OHAL süreciyle devam ettireceğimiz gibi baktık ki bu iş normalleşmeye girmedi, yeniden bir uzatma sürecine gidebiliriz.

- O KİLOMETRE DEVLET YAPISI: Bundan sonra yargı emniyet hepsi TSK hepsi burada ellerinden ne geliyorsa yapacaklar. Biz yeni bir şeye gidiyoruz. devletin yeniden yapılandırılması. Bu ayıklamalarla beraber sıfır kilometre devlet yapısıyla yürümemiz gerekiyor.

- ZORUNLU askerlik OLMALI: Profesyonel Ordu meselesini abartmaya gerek yok. Zaten yarısı profesyonel. Bizim orduya gelen er erbaşların belli disiplini kavramaları noktasında faydasına hala inanıyorum. Zorunlu askerliğin olması lazım. Profesyonel ordu ve bunun yanında da amatör ama belli disiplini kazanma noktasında atılacak adım bana göre çok çok önemli.

- Jandarma KOMUTANI, EMNİYET MÜDÜRÜ EŞİT OLACAK: Jandarma İçişleri Bakanlığı’na bağlanacak. Daha önce yarısı jandarmanın ilke anlayış itibariyle güya İçişlerine bağlı. Sicil ve özlük haklarını belirlemede TSK kararı vereceği için puanlama şunlar bunlar, jandarma daha çok emir komuta zincirine bağlı hareket ediyordu. Şimdi durum artık öyle değil. Tamamiyle jandarma İçişleri Bakanına bağlı oluyor. Teşkilat şemasında jandarma komutanı ile emniyet genel müdürle arasında denge güzel bir yere geliyor, eşitler arasında güvenliği temin ediyoruz. Jandarmaya er ve erbaş alınmamış olacak jandarma tamamiyle profesyonelleşmiş olacak. İhtiyacı olduğunda uzman er ve erbaş alacak. Polis teşikaltı ne ise tamimiyle öyle olacak. Gerekli olan bugün nihai atamaları yaptık. Oradaki işi bitirdik. Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığı’na bağlandı. Bundan sonra kıyı emniyet ve sahil güvenlik ikilemi ortadan kalkmış olacak. Kuvveteler ayrımında kuvveti birleştirmiş olacağız. Kıyı emniyet ve sahil güvenlik müşterek denizlerimizi sağlama alacak.

- SINIF SUBAYLARI GENERAL OLACAK: Eskiden kurmay dediğinizde çok şey değişiyordu. Sınıf subaylarının general olmalarının önünü açtık. Bu reform niteliğinde bir devrimdir. Kurmay olmayan general olamıyordu. Bir kaç tane sembolik oluyordu. Artık sınıf subayları general olabilecek.

- TEKNOLOJİK KABİLİYET: Bir diğer önemli adım ordunun da küçültülmesi sürecine girmiş oluyoruz. Jandarmadaki ciddi sayı er erbaştan tenkisata gidilince azalmış olacak. Harekat kabiliyetini arttırıyoruz. Tüm İçişleri Bakanlığı’nın hareket kabiliyeti teknolojik olarak çok daha iyi hale gelecek. Ciddi yatırımlar yapılacak. Silah mühimmat noktasında daha güçlü hale gelecek. Terörle mücadelede artık polisimizin jandarmamızın gücünü çok daha arttıracağız. Bu gücün artmasıyla birlikte terörle mücadelede güçlü bir yürütülecek.

- MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ: Şu anda Başbakan, Milli Savunma, İçişleri çalışmaları yürütüyorlar. Bugün yarın oda resmi gazete yayınlanır. Askeri okullar kapatılacak. Askeri okulların kapatılmasıyla birlikte tüm okullardan, liseler mesleki dengi okullar buralardan harp okullarına giriş olacak. Fakat harp okullarının üzeride bir çatı oluşacak. O çatıda Milli Savunma Üniversitesi kurulacak. Milli Savunma Üniversitesi’nin altında kara, hava, deniz harp okulları olacak.

- KURMAYLIK KALKACAK: Kurmay falan gidiyor. Ne olacak? Kara, hava, deniz burada okuyanların hepsi lisans öğrencisi. Lisans üstü kurmaylık yerine geçmiş olacak. Harp akademilerinin yerine biz lisans üstü eğitimi getirmiş oluyoruz.

- ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULU: Mesleki noktada kadrolara ihtiyaç var. Ast subay meslek yüksek okulları gibi uygulama getireceğiz. oradaki mesleki noktada eksilikleri gidereceğiz. Bu adımı atarken kalite ve kariyer noktasında ciddi gelişmeyi ortaya koymuş olacağız. Polis akademisyen muadil bir de jandarma akademisi kurulacak. Jandarma akademisi de ciddi bir eleman yetiştirme merkezi haline gelmiş olacak.

- ASKERİ HASTANELER sağlık BAKANIĞINA: Bütün askeri hastaneler Sağlık Bakanlığı’na bağlanacak. Sağlık Bakanlığı işletme ve yönetimi tamamen kendisi alacak. Burada öyle ihanet ve yanlışlar yapıldı ki, sapasağlam evladımız çürüğe çıkarıldı. Çürükler sağlam denildi. Bütün bunların tespitleri var. Şimdi biz nasıl bakanlıkların hastaneleri vardı, hepsini devlete teslim ettik daha önce. Şimdi de bunu aynen bu şekilde yapıyoruz.

- TERSANELER MSB’YE: Tersaneler hepsi aynı şekilde Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanacak. Asker kendi işi yapsın. Tersaneler özel sektör olarak başarılı yürütme şansına sahibiz. MSB aynı zihniyet, kabiliyetle başarılı şekilde yapar. 4-5 sene bir frkateyn üreteceğiniz yerde 2 senede bir üretirsiniz. Biz dünya ile farklı yarış içindeyiz, zamanla yarışıyoruz bunu başarmamız lazım.

- MİT CUMHURBAŞKANI’NA BAĞLANACAK: Askeri yargıda ciddi bir değişimi gerçekleştiriyoruz, bunların adımını atacağız. Son paketle birlikte TSK çok daha güçlü hale gelecek. Tabi kuvvet komutanlıklarının hepsi Milli Savunma Bakanımıza bağlanacak. Bakanlığa değil. Kuvvet komtanlarımız bakana bağlanacak. Muhalefetteki siyasi parti liderleriyle görüşmeler yapılıyor veya yapılacak. Onlarla da küçük Anayasa paketi eğer gerçekleştirilebilinirse, Genelkurmay Başkanı, MİT bunlar da Cumhurbaşkana bağlanacak.

‘İmame koparsa tespih dağılır’

“Bir hocamın şöyle tavsiyesi nasihatı vardı. Cebimde bir şehit tespihi vardır. Güneydoğu’da şehit olan bir polis kardeşimizin tespihini eşi bana vermişti. Hocam, ‘Buranın adı imame, bu imame dağıldığı zaman koptuğunda bütün tespih dağılır’ derdi. Şimdi bunlar hedefi biz önce liderin işini bitirelim onu halledelim. Hallettikten sonra asıl hedef millet. Ama milletle beraber asıl hedef Türkiye Cumhuriyeti devletini ele geçirmek. Çünkü devletin tüm kurumlarına bunlar yerleşmişler. Bunlar idamda da yaparlar, insan keserler, sallandırırlar da herşeyi yaparlar.”

‘Bu bir milat olsun’

Erdoğan şunları söyledi:  Önümüzdeki süreç içerisinde dün akşam da açıkladığım gibi avukatlarıma gerekli talimatı verdim. ‘Bu bir milattır. Bu milat içerisinde özellikle parlamentoda ana muhalefet ve MHP ile ilgili bu şekilde açılmış olan davalarımızı gözden geçirin ve bunlarla ilgili Adalet Bakanlığına bunları bildirin’ dedim.  Hele hele vatandaşlarımla alakalı olan bazı açılmış davalar vardı, hemen onları da bu şekilde yapın. Onlar çalışmalara başladılar. Bu sürecin farklı miat olmasını istiyorum, farklı bir çıkış olmasını istiyorum. Çünkü bu sürecin farklı bir milat olmasını istiyorum. Özellikle iktidar partisi ile ana muhalefet ve MHP’nin bir dayanışma içerisinde  yapılması gereken küçük de olsa anayasa değişikliği paketini süratle geçirmeleri. Bu süreci çok daha rahatlatacaktır. Tıpkı olağanüstü halde olduğu gibi.

‘Yanıldık, Allah bizi affetsin’

Erdoğan, “Fetullah Gülen’in bize teslim edilmesi gerekir. Bu adam bizim ülkemizi bir darbe girişiminde bulunmak suretiyle kana buladı” dedi. Erdoğan sunucunun “Bir numara konusu var. Bir numara Futtulah Gülen” sözleri üzerine “O kadar. Bundan hiç endişem yok. Zerre kadar endişem yok. Bakın 20 sene önce söylenseydi böyle düşünmezdim. 3-4 yıl öncesine kadar bile bu kadarını düşünmüyordum. Ama ne yazık ki ciddi manada yanılgıya düşmüşüz. Allah bizi affetsin” ifadelerini kullandı.

‘Yenikapı’da miting yapalım’

Erdoğan: “Bu akşam (dün) Sayın Başbakan ile de görüşecektim, şöyle bir teklifim var; ‘Biz bu demokrasi nöbetini önümüzdeki hafta pazar günü (7 Ağustos) Yenikapı’da farklı bir şekilde ele alalım’ diyorum, taçlandıralım, orada yapalım. Orada bütün Silahlı Kuvvetlerimizin komuta kademesi, mehterimiz ve bu sürece katkıda bulunan sanatçılarımız, sporcularımızla bir arada olalım. Millet orada bir arada olsun. Tüm siyasi partilerimizin bütün lider kadrolarını da davet edelim, onlarla orada bir arada olalım ve böylece oradan tüm Türkiye’ye mesajımızı hep birlikte verelim.”