Ramazan ÇELİK/HATAY, () - HATAY'da düzenlenen Akdeniz Mutfak Günleri'ne katılan Michelin Yıldızlı dünyanın sayılı aşçılarından Fransız asıllı İspanyol aşçı Jean Luc Figueras, kaldığı otelde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.
Hatay Valiliği tarafından bu yıl ilk düzenlenen Akdeniz Mutfak Günleri, Akdeniz'e kıyısı olan Arnavutluk, Bosna Hersek, Cezayir, Fas, Fransa, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Karadağ, Lübnan, Malta, Monako, Slovenya, Tunus, KKTC, Makedonya ve Portekiz'den 77, Türkiye'den de 25 olmak üzere 102 aşçının katılımıyla 2 Eylül'de başladı.
30 KİŞİLİK EKİPLE ŞOV YAPTI
Ünlü şeflerin kendi ülkelerinin mutfaklarına özgü leziz yemekleri hazırlayıp tanıtımını yaptığı etkinliğin ikinci gününde Michelin Yıldızlı 57 yaşındaki Jean Luc Figueras, yaklaşık 30 kişilik bir ekibiyle birlikte Savon Otel'de düzenlenen İspanyol Mutfağından Seçmeler etkinliğinde bir yemek şovu yaptı. İspanyol mutfağının vazgeçilmez yemeklerini hazırlayıp tanıtan Figueras'ın yemekleri davetliler tarafından çok beğenildi.
45 DAKİKA KALP MESAJI YAPILDI
Şovun ardından davetlilerle bir süre sohbet ettikten sonra oteldeki odasına çekilen Jean Luc Figueras, saat 04.40 sıralarında aniden rahatsızlandı. İsmi açıklanmayan eşinin yardım istemesi üzerine otele sağlık ekipleri çağırıldı. Kalp krizi geçirdiği tahmin edilen Figueras, sağlık görevlileri tarafından yapılan yaklaşık 45 dakikalık kalp masajına rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Figueras'ın ölüm haberi meslektaşlarında şok etkisi yaratırken, 6 Eylül'de sona erecek olan Akdeniz Mutfak Günleri'ndeki müzikli etkinlikler ve eğlencelerin iptal edildiği belirtildi.
ANISINA YEMEK DÜZENLENECEK
Jean Luc Figueras'ın ölümüyle ilgili bir açıklama yapan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Figueras'ın ölümünden dolayı büyük bir üzüntü duyduklarını belirterek şunları söyledi:
"4 Eylül'de saat 04.47'de 112 Acil Yardım hattına gelen çağrı üzerine, kaldığı otele 04.51'de intikal eden sağlık ekipleri tarafından Jean Luc Figueras'a gerekli müdahaleler yapılmış, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştır. Yapılan görüşmede İspanyol ekibi, organizasyonun ilk gününden itibaren kendilerine gösterilen konukseverlikten son derece etkilendiklerini ifade ederek, Mutfak Günleri etkinliğinin devam etmesi ve şef Figueras anısına bir akşam yemeği düzenlenmesi isteğini dile getirdiler. Söz konusu talep üzerine paydaşlar ve katılımcı ülke temsilcileri ile yapılan görüşmeler neticesinde etkinliğe devam etme kararı alındı. Fransız asıllı şef uzun yıllar önce Barselona'ya gidip kendi adını verdiği bir restoran açtı. Figueras Michelin Yıldızı sahibiydi. İspanyol ekibine başsağlığı diliyor, acılarını yürekten paylaşıyoruz."
HATAY'I ÇOK SEVMİŞ
Figueras'ın yemek şovuna katılan Hürriyet Çukurova eki Gurme yazarlarından Erol Altun, Figueras'ın dünyanın sayılı şeflerinden biri olduğunu belirterek, "Çok başarılı bir organizasyondu. Ölmeden önce herhalde en son ben gördüm. Şovun ardından eşi, ben ve şef ayak üstü bir sohbet ettik. Kendisi Hatay'ı çok sevdiğini, otantik bulduğunu, tipik bir Akdeniz ülkesi olduğunu ve özellikle kendisinin Hatay'da çok iyi ağırlandığını ve çok yardımcı olunduğunu söyledi. Saat 00.30 sıralarında ayrıldık ve kendisi de odasına çekildi zaten. Sabah da hayatını kaybettiğini öğrendik. Sayın Figueras, Michelin Yıldızlı bir şefti ve Michelin Yıldızı, çok prestijli bir statü, erişilmesi zor bir mertebe. Hatta yıldızını kaybeden aşçıların zaman zaman intihar ettiği oluyor" dedi.
MİCHELİN YILDIZI
Ünlü lastik markası Michelin tarafından veriliyor. 1900'lü yıllarda başlayan uygulamada restoran ve aşçılar için özel kriterler koyan firma, bu kriterlere uyan şeflere ve ustalara 1, 2 ve 3 yıldız veriyor. Bu yıldızı kazanan aşçı ve restoranlar büyük bir üne ve statüye sahip oluyor. Firma, dünyada aşçılıkta çok prestijli bir unvan alan bu yıldızı müfettişler tarafından restoranlarda yapılan denetimler sonrası hazırladığı rapora göre veriyor ve müfettişlerin kimlikleri hiçbir zaman açıklanmayıp sır gibi tutuluyor. Micehlin'den 3 yıldızı alabilmek çok büyük bir başarı kabul edilirken, yıldız sadece 1 yıllığına veriliyor. Müfettişler tarafından yapılan bir yıl sonra yapılan denetimlerde aşçı ya da restoranın yıldızı alınabiliyor ya da yıldız sayısı artabiliyor. Bu nedenle aşçılar ve restoranlar yıldızı kaybetmemek ve yıldız sayısını artırabilmek için büyük çaba sarf ediyor. Michelin Yıldızı'nı alan ilk Türk ise Berlin'de yaşayan aşçı Ali Güngörmüş.

FOTOĞRAFLI