MAHKUMLARLA GÖRÜŞTÜLER
Meclis İnsan Hakları Komisyonu, Alt Komisyon Üyeleri AK Partili Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu ile AK Partili Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, F.O.'nun tecavüze uğradığı iddia edilen Adana'nın Ceyhan İlçesi'ndeki M Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaptığı incelemelerde koğuşları gezip mahkumlarla görüştü. Olayın yaşandığı güne ait ve değişik tarihlerdeki güvenlik kamerası görüntülerini de inceleyen komisyon üyeleri daha sonra cezaevinden ayrılıp Mercimek Tarım Açık Cezaevi'ne geçti.
'RAPOR HAZIRLAYACAĞIZ'
Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, cezaevlerindeki yoğunlaşmanın Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olduğunu zaman zaman buna bağlı olarak sıkıntılar yaşandığını söyledi. Cezaevlerinde çocuk istismarı ile ilgili tedbirlerin maksimum seviyede olması gerektiğini ifade eden Türkmenoğlu şunları söyledi:
"Ceyhan Kapalı Cezaevi'nin 1988 yılında 300 mahkum kapasiteli yapılmış ve daha sonra bu rakam 650 kişiliğe çıkarılmış. Şu an zorlamayla bu kapasite 860'a çıkarılmış ve yoğun bir kalabalıklaşma yaşanıyor. Bilindiği gibi yargıya ve basına yansımış bir çocuğumuz ile ilgili taciz iddiası vardı. Yaptığımız incelemede rastgele girdiğimiz koğuşlarda mahkumlarla birebir görüştük. Adli, siyasi ve çocuk mahkumların koğuşlarını gezerek tek tek görüştük. İddianın yaşandığı güne ve bazı tarihlere ait kamera görüntülerini inceledik. Adli raporlarda bekleniyor. Olayları ve şikayetleri itina ile ele alıyoruz. Özellikle çocuklarımızın cezaevlerinde ortak kullanım alanlarının kamera ile takip ediliyorlar. Ancak Türkiye'de en büyük sorunumuz cezaevlerinde kalabalıklaşmadır. Denetimli Serbestlik tasarısı yasalaştı ve çıktı. Cezaevlerinde bir nebze de olsa biraz boşaldı bu şikayetlerin azalacağı kanaatindeyiz."
Şahin ÖZER/ CEYHAN(Adana), ()

ŞÖ(BK/AAA)(FOTOĞRAFLI)