HAKKARİ'nin merkeze bağlı Durankaya Beldesi Geçitli Köyü'nde 3 yıl önce yola döşenen mayının patlaması sonucu aynı aileden 9 kişinin ölümü ile sonuçlanan saldırıyla ilgili aranan 'Baver' kod adlı PKK'lı Sıracettin Karataş hakkında 10 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ve 132 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Merkeze bağlı Geçitli Köyü'nde 16 Eylül 2010'da Erol Aydın yönetimindeki minibüsün geçişi sırasında mayının patlaması sonucu 9 kişi öldü, 4 kişi yaralandı. Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği tarafından başlatılan soruşturma kapsamında PKK'lı 'Baver' kod adlı Sıracettin Karataş için hazırlanan 9 sayfalık iddianeme tamamlandı. İddianame, Van 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Hakkında yakalama kararı bulunan ve saldırıyı gerçekleştiren şüpheliler arasında bulunan henüz yakalanamayan PKK'lı Karataş'ın parmak izinin çıktığı, parmak izi inceleme raporu ile tespit edildiği ve bu raporla eylemin PKK tarafından gerçekleştirildiği de iddianamede geçti.
Geçitli Köyü'ndeki mayınlı saldırya katıldığı belirlenen PKK'lı 'Baver' kod adlı Karataş ile ilgili "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak, terör örgütü faaliyeti çerçevesinde 'Kasten adam öldürmek', 'Kasten adam öldürmeye teşebbüste bulunmak' ve 'Örgüt faaliyeti kapsamında patlayıcı madde bulundurmak' suçlarını işlediği belirtilen iddianamede, şüphelinin, 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçundan 1, patlamada hayatını kaybeden 9 kişi için de 9, olmak üzere toplam 10 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ve olayda yaralanan 4 kişi için 120, patlayıcı madde bulundurma suçundan da 12 yıl olmak üzere toplam 132 yıl hapis cezasıyla yargılanması istendi.
Hazırlanan iddianemede, eylemi gerçekleştirenlerin ortaya çıkarılması aşamasında saldırıyı terör örgütü PKK tarafından sahiplenilmediği belirtilirken şöyle denildi:
"Olay yerine asker çantası bırakılarak eylemin terör örgütü tarafından gerçekleştirilmediği algısı oluşturularak, bölge halkı ile devletin kurumları karşı karşıya getirilmeye çalışılmıştır. Ancak, söz konusu parmak izi raporunun ortaya çıkması ile terör örgütünün sözde silahlı kanadının başında bulunan 'Sofi Nurettin' tarafından yapılan açıklamada, söz konusu eylemin terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği kabul edilmiştir. Terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen bu eylemde Aydın Erol'un kullandığı aracın hedef olarak seçilmesinin de bilinçli olduğu, 5 Eylül 2010'da Aydın Erol ile babası Cahit Erol'un Geçitli Jandarma Karakolunu ziyaret ettikleri ve iftar yemeğine katıldıkları belirlenmiştir. Bu olayda, devlet kurumları ile yakın ilişki içerisinde bulunan vatandaşlar, örgüt tarafından hedef seçilerek diğer insanlara da mesaj verilmek istenmiştir. Şüphelinin belirtilen sevk maddelerince cezalandırılması talep ve mütalaa olunur." GÖ(FE/İD)