MARDİN E Tipi Kapalı Cezaevi önünde, geçen eylül ayında 3'ü çocuk 2'si kadın 5 kişinin hayatını kaybettiği saldırının soruşturması tamamlandı. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, saldırıyı gerçekleştirdiği iddiasıyla 2 kişi, azmettirdikleri iddiasıyla da 8 kişi hakkında 5'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istedi. İddianameyi kabul eden Mardin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin, davanın güvenlik gerekçesiyle başka ile nakledilmesi için başvuru yaptığı belirtildi.
Mardin Cumhuriyet Savcısı'nın hazırladığı iddianamede Erkan, Sürer ve İpek aileleri arasında, arazilerdeki su kuyusu nedeniyle eskiye dayalı husumet bulunduğu belirtildi. Aileler arasında daha önce çıkan çatışmada Ali İhsan Erkan ve Osman Erkan'ın öldüğünü belirten Savcı, bu olaydan dolayı Ali Sürer, Celal Sürer ve Mehmet İpek'in tutuklandığını hatırlattı. Olay tarihinde 10 yaşındaki Narin İpek, 4 yaşındaki Süleyman Fırat Sürer, 7 yaşındaki Nizamettin İpek, 39 yaşındaki Ayşe Sürer ve 27 yaşındaki Emine İpek'in cezaevi önünde boş alanda yürürken ateş edilerek öldürüldüklerini belirten Savcı, bu sırada cezaevine yakınını ziyarete gelen Hasibe Amak'ın da yaralandığını kaydetti. Olay yerinde 37 boş kovan bulunduğu belirtilen iddianamede, bölgedeki Mobese kamerasının dönerli kamera olması nedeniyle olay anını kaydetmediği ifade edildi.
KATLİAM KARARI AİLE MECLİSİNDE ALINDI
İddianameyi hazırlayan Savcı, şüpheliler Mehmet Masum Erkan, Abdulkadir Erkan, Mehmet Sıraç Erkan, Mehmet Emin Erkan, Ramazan Erkan, Abdulselam Erkan ve Hasan Erkan'ın aile meclisinde katliam kararını aldıklarını anlattı. Aile meclisinde bulunan şüphelilerin saldırıyı gerçekleştirmek için Mehmet Erkan, Diyaeddin Erkan ve yaşı küçük olduğu için hakkında ayrı soruşturma yürütülen A.E.'yi azmettirdiklerini belirten Savcı, şüphelilerin zaman zaman Mardin Cezaevi civarına giderek keşif yaptıklarını ifade etti. Olayda, Mehmet Erkan ve yaşı küçük A.E.'nin, ele geçirilemeyen 2 ayrı silahla ateş ederek maktullerin ölümüne ve Hasibe Amak'ın yaralanmasına yol açtığı bildirilen iddianamede, İsanık Diyaeddin Erkan'ın babası Hasan Erkan'ın ifadesine de yer verildi. Hasan Erkan ifadesinde, aile meclisi olarak Celal Sürer ve Mehmet İpek'in cezaevinden çıktıktan sonra öldürülmesi yönünde karar aldıklarını, maktullerin öldürülmesi olayında kesinlikte azmettirme durumunun bulunmadığını söyledi.
5'ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ ÖMÜR BOYU HAPİS İSTENDİ
İddianameyi hazırlayan Savcı, saldırıyı gerçekleştirdikleri iddiasıyla Mehmet Erkan ve Diyaeddin Erkan hakkında 'Tasarlayarak, kan gütme saikiyle, çocuğu veya beden, ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi öldürme', 'kasten yaralama' ve 'Ruhsatsız silah taşıma' suçlarından 5'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 6'şar yıl hapis cezası istedi.
Savcı, diğer tutuklu sanıklar Abdulkadir Erkan, Mehmet Siraç Erkan, Cevzat Dağ, Mehmet Emin Erkan ve Mehmet Masum Erkan ile tutuksuz sanıklar Ramazan Erkan, Hasan Erkan ve Abdulselam Erkan için ise 'adam öldürme suçuna azmettirdikleri' gerekçesiyle 5'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istedi. Saldırıya katıldığı belirtilen A.E. hakkında ise yaşı küçük olduğu için başka bir soruşturma yürütüldüğü kaydedildi.
İddianamede yer alan tanık ifadelerine göre, olay günü maktüllere ateş edilmeden önce yaşlı bir adamın cezaevi önüne gelerek şüphelilere bir şeyler söylediği, daha sonra ise şüphelilerin ateş etmeye başladığı öne sürüldü.

NG(GG/COŞ)