Bahri KARATAŞ/ İZMİR, () - CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün yasayı onaylamasının ardından kapatılan İzmir'deki Özel Yetkili 8 ve 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi ile Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK )10’uncu maddeleriyle görevli 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyalar, yeni esas kaydıyla, normal ağır ceza mahkemelerine gönderildi.
İzmir'de görülmeye devam eden ve bugün duruşması yapılacak olan 10'u muvazzaf asker, 15'i tutuklu 357 sanığın yargılandığı 'Gizli bilgi ve belge bulundurma davası', mahkemenin kapanması nedeniyle görülemedi. Bundan sonra İzmir 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan davanın duruşması 7 Nisan Pazartesi gününe ertelendi. TMK 10’uncu maddesiyle görevli İzmir 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından, İzmir 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilmesine karar verildi. Davının 2013/9 olan dosya numarası da 2014/100 olarak belirlendi.
KOCAOĞLU'NUN DAVASI
İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 129 tutuksuz sanığın yargılandığı büyükşehir davası ile İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ile eski belediye başkanı Ertan Avkıran'ın da yargılandığı 'Sarmaşık' davası İzmir 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. İzmir 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 'Gezi Parkı eylemleri' davası İzmir 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde, CHP Karşıyaka eski İlçe Başkanı Adnan Alabay'ın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkındaki dava İzmir 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde, “Joker' davası 17’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Foça'da silyahla ve bombalama eylemi ile, 2'si asker üçü köylü 5 kişiyi öldürmekten yargılanan sanıklar da Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim önüne çıkacak. Denizli, Isparta, Antalya, Muğla, Manisa, Aydın, Uşak ve bu illerin ilçelerinden gelen örgüt ve çete davaları da bu illerin ağır ceza mahkemelerine gönderildi.
YERİNE MAHKEME TALEBİ
İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Hakim Akar Karasu başkanlığında yapılan toplantının tutanağında, bu davaların tevzi listesinin UYAP sistemine raporlandığı, HSYK Genel Sekreterliği'ne bildirildiği belirtildi. Tutanakta ayrıca, oluşan yeni duruma göre, İzmir ağır ceza mahkemelerinin iş yükünün çok fazla artmış olması, mevcut ve tevzi edilen dosyalarla birlikte, derdest dosya sayısının çoğalması, bu dosyaların özellikli ve hacimli olması gözönünde bulundurularak, kapatılan özel yetkili İzmir 8, 10 ve 12'inci Ağır Ceza Mahkemeleri'nin yerine acilen genel yetkili İzmir 8, 10 ve 12'inci Ağır Ceza Mahkemelerinin faaliyete geçirilmesi talep edildi.

BK(AÖ/COŞ)