Ferit DEMİR/TUNCELİ, () - TUNCELİ'nin Pertek İlçesi Koçpınar Köyü'ndeki mermer ocakları için, çevre aktivisti Avukat Barış Yıldırım'ın açtığı davada, Elazığ 2'inci İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulması kararını verdi.
Pertek'in Koçpınar Köyü'nde 5 yıl önce ÇED raporu alınmadan mermer ocaklarını işleten özel bir firmadan köylüler rahatsız olunca, konu Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi sözcüsü avukat Barış Yıldırım tarafından yargıya taşındı. Köylüler adına Elazığ 2'inci İdare Mahkemesi'nde açılan davada Yıldırım, mermercilik projesinin 'Çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir' kararı verilebilecek projelerden olmadığını, bu proje için ÇED raporu alınmasının yasal zorunluluk olduğunu ve söz konusu proje kapsamındaki alanlarda, arkeolojik ve inanç alanları bulunduğunu belirterek, yürütmenin durdurulmasını istedi.
Açılan dava kapsamında mahkeme, köylüler adına başvuran Barış Yıldırım'ın talebini yerinde görerek, mermer ocakları için yürütmenin durdurulması kararını verdi. Karar ile ilgili açıklama yapan Yıldırım, mahkemenin gerekçeli kararının madencilik faaliyetleri kapsamında ÇED süreçlerinin nasıl işletilmesi gerektiği bakımından çok önemli ve emsal niteliğinde olduğunu söyledi.