BALIKESİR'de Gezi eylemlerine katıldığı için haklarında adli soruşturma açılan Eğitim-Sen üyesi 6 öğretmen, mahkemede beraat etmelerine rağmen Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kınama ile cezalandırıldı. Eğitim-Sen Şube Sekreteri Özgür Sarıbülbül, bu cezaya sert tepki gösterirken, öğretmenlerin mağduriyetine sebep olan kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
Balıkesir'de Eğitim-Sen üyesi bazı öğretmenler geçen yıl kentte gerçekleştirilen Gezi eylemlerine katılıp, destek verdi. Bu öğretmenlerden Abdurrahman Bulut, İbrahim Kilciler, Mehmet Aslan, Yıldıray Deniz, Gıyasettin Mengüç ve Zeki Canpolat hakkında adli soruşturma açıldı. Haklarında kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak, ihtara rağmen kendiliğinden dağılmadıkları suçlamasıyla öğretmenler, 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandı.
Mahkeme eylemin yürüyüşün silahsız ve saldırısız barışçıl demokratik bir eylem niteliğinde olduğunu, Anayasa'nın 34/1. Maddesine göre herkesin önceden izin almaksızın toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmaya hakkı olduğunu belirterek beraat kararı verdi.
Ancak Milli Eğitim Müdürlüğü memurların eylemlerinin savcılık iddianamelerine konu olduğunu, devlet memurunun itibar ve güven duygusunu saracak nitelikte davranışlarda bulunduğunu belirterek 6 öğretmene kınama cezası verdi.
Eğitim- Sen Balıkesir Şube Sekreteri Özgür Sarıbülbül, “Herkes hakkında iddianame düzenlenip dava açılabilir. Bu suçlu oldukları anlamına gelmez. Zaten ceza yargılaması ile bu iddianamenin hükümsüzlüğü ortaya çıkmış ve iddia edilen suçun işlenmediğine karar verilmiştir. Sonuçlarına bakılmadan sırf hakkında iddianame düzenlenmiş olması nedeniyle disiplin soruşturmasına maruz bırakılması ve kınama cezası verilmesi ne hukukla ne hakkaniyetle bağdaşır" diye konuştu. Bu kararın hukuk devleti gerçeğiyle bağdaşmadığını savunan Sarıbülbül, “Mahkemenin beraat kararını dikkate almayan, ceza teklifinde bulunan kamu görevlileri başta olmak üzere işlemi onaylayan ve üyelerimize ceza veren disiplin amirleri hakkında yasalardan doğan şikayet hakkımızı kullanacağız. Ayrıca üyelerimizin mağduriyetine sebep olan kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI