Ali Ekber ŞEN/MERSİN, () - MERSİN Üniversitesi'nde geçen aralık ayında Rektörlük işgali eylemine katılan öğrencilere verilen uzaklaştırma cezalarına mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
Rektörlük işgali olayıyla ilgili üniversite tarafından açılan idari soruşturma sonunda 50 öğrenciye 1 hafta uzaklaştırma, 26 öğrenciye ise 1 yarıyıl okuldan uzaklaştırma cezası verildi. Hakkında 1 yarıyıl uzaklaştırma cezası verilenlerden İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü öğrencisi Özer İnal, yürütmeyi durdurma talebiyle Mersin 1'inci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, 'öğrencilerin disiplin cezasıyla cezalandırılmasının demokratik bir toplumda gerekli olmadığını, okuldan uzaklaştırmanın telafisi imkansız veya güç zararlara neden olacağını, davacının sesini duyurabilmek için demokratik bir tepkiyle olaylara katıldığını ve cezalandırılmasını gerektirecek bir fiil işlemediğini' belirterek yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Kararı değerlendiren Özer İnal, üniversiteden kısa sürede mahkeme kararını uygulamasını beklediğini belirtti. Aynı eyleme katıldıkları için haklarında 1 yarıyıl uzaklaştırma cezası verilmesine dava açan 15 öğrenci için de Mersin 1'inci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararları vermişti.

FOTOĞRAFLI