ERZURUM 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, dershaneye giden 12 yaşındaki A.A.'nın yolunu keserek 2 lirasını gasp ettiği öne sürülen 13 yaşındaki  S.Ç., 14 yaşındaki M.E. ve 16 yaşındaki ile O.Ç.'ye ceza verilmesine gerek olmadığını açıkladı.
Olay, geçen 21 Şubat günü merkeze bağlı Palandöken İlçesi'ndeki Hüseyin Avni Ulaş Mahallesi'nde meydana geldi. İkisi kardeş olan 3 arkadaş, Recep Tayyip Erdoğan Parkı yanından geçerek dershaneye giden A.A.'nın yolunu kesti. A.A.'dan 2 TL isteyen 3 arkadaş, aldıkları para ile yiyecek aldı. Olanları ailesine anlatan A.A.'nın şikayeti üzerine gözaltına alınan S.Ç., ağabeyi O.Ç., ile M.E. aralarında topladıkları 2 lirayı çocuklara iade edilmesi için polise verdi.
Tutuksuz yargılanan çocuklar hakkında 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Nitelikli yağma' suçundan 5- 7.5 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Mahkeme heyeti suça sürüklenen çocuklar hakkında 'Ceza verilmesine yer olmadığı' kararı verdi. Mahkeme, kararında şu görüşlere yer verdi:
"Paranın alınması sırasında cebir, şiddet ve tehdit uygulamadıkları, bu halde 'Yağma' suçu unsurlarının oluşmadığı, ancak suça sürüklenen çocukların kalabalık oluşu ve mağdurun muhtemelen endişe nedeniyle çekinerek parayı verdiği, bu durumda rızanın varlığından da söz edilemeyeceği, eylemin bu haliyle hırsızlık suçuna dönüştüğü ancak miktarın az olması nedeniyle uygulama koşullarının anlaşıldığından TCK 145/1 maddesi uyarınca suça sürüklenen çocuklara ceza verilmesine yer olmadığı kararlaştırıldı."

HP(KS/İD) (FOTOĞRAFLI)