ZONGULDAK'ta, mahalle arasında yapımına başlanan kömür yıkama tesisi (lavuar), çevre sakinlerinin tepkisine yol açtı. İnşaat alanında toplanan mahalleli, çevre ve gürültü kirliliğine neden olacağı gerekçesiyle çalışmanın durdurulmasını istedi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) açtığı lavuar ihalesini kazanan firma, kurumun yer tahsisini de yapmasıyla, Çınartepe Mahallesi Adnan Menderes Caddesi üzerindeki alanda tesis için iş makinesiyle düzenleme çalışmasına başladı. Mahallelerinde başka bir firmaya ait mevcut kömür yıkama tesisi bulunduğunu söyleyen vatandaşlar, ikinci bir tesisin kurulmasına karşı çıktı. TTK'nın kömür atıklarının da depolandığı alanda toplanan yaklaşık 30 kişilik grup, çalışmanın durdurulmasını istedi. Mahalle sakinlerine, MHP Belediye Başkan Adayı Gürkan Gülay ile belediye meclis üyesi CHP'li Gürbüz Kanber de destek verdi.
Mahalle muhtarı Okan Girgin, "Burası şehrin girişi. Burada bir yerleşim yeri var. Bu kadar saygısızlık olur mu? Bu insanlara bu kadar ihanet olur mu? Çevre bilincinin farkında değil kimse" diye konuştu. Vatandaşlar da "Toz duman içinde nasıl yaşacağız? Burada insanların çoğu zaten hasta. Mevcut kömür yıkama tesisi yeterince gürültü kirliliği, hava kirliliği yapıyor. İkincisini kurmanın ne anlamı var? Çevre derneklerine de sesleniyoruz. Bize sahip çıksınlar. Biz burada nefes alamıyoruz. Ağzımız, burnumuz kömür tozuyla doluyor. Kömür atıkları çocuklarımızın oyun alanı oldu. Bu tesis yerine park yapılsın" diyerek tepkilerini dile getirdi.
Belediye meclis üyesi Gürbüz Kanber de ihaleye gören 5 yıl boyunca TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü'nde üretilen taşkömürünün yıkanacağı tesise karşı belediye olarak mahkemeye başvurduklarını söyledi. Kanber, mahkeme henüz sonuçlanmadığı için çalışmanın başladığını, ancak hukuki sürecin devam ettiğini kaydetti. 
TTK yetkilileri ise firmanın ihaleyi kazanmasının ardından yer tahsisinin yapıldığını ve günlük 2 bin ton kömür yıkama kapasitesine sahip tesis için yer düzenleme çalışmalarına başlandığını söyledi. Yetkililer, tepkilerle ilgili isi kentte TTK olduğu sürece kömür olduğu sürece kömür tozunun da olacağını belirtti.