Oktay ÇAYIRLI / MİLAS (Muğla), () - MUĞLA'nın Milas İlçesi'ne bağlı Kemikler Mahallesi'nde, son günlerde artan hırsızlık olaylarına karşı güvenlik güçlerinin yetersiz kaldığını söyleyen vatandaşlar, silahlı ve sopalı nöbete başladı. Mahallenin giriş ve çıkışında tüfekli kontrol noktası oluşturan mahalle sakinleri, yabancı araçları durdurup kimlik kontrolü yapıyor.
Milas- Bodrum karayolunun 20'inci kilometresinde bulunan 150 haneli, yaklaşık 700 nüfuslu Kemikler Mahallesi'nde, son dönemde artan hırsızlık olayları vatandaşları isyan ettirdi. Güvenlik toplantıları düzenleyen mahalle sakinleri, ellerine aldıkları sopa ve silahlarla nöbet tutmaya, devriye gezmeye başladı.
Düzenlediği toplantılarda mahalle sakinlerini uyaran Muhtar Kazım Bayındır şunları söyledi:
"Daha önceden de hırsızlık olayı yaşanmıştı. Fakat son zamanlarda hırsızlıkta büyük artış var. Hırsızlar ziynet eşyaları, koyun ile zeytinyağları ve telefon kablolarımızı bile çaldı. Bizler kırsal kesimde yaşayan insanlarız. Hepimizin geliri belli. Tarlada, bağda, bahçede, hayvanların peşinde giderek zor şartlarda kazanarak, geçiniyoruz. Yaşanan bu hırsızlık olayları hepimizi tedirgin etmeye başladı."
SAHİPLERİ EVDEYKEN BİLE HIRSIZLIK YAPIYORLAR
Bazı hırsızlıkların vatandaşlar evdeyken gerçekleştiğine dikkat çeken Muhtar Bayındır şöyle devam etti:
"Şubat ayından beri mahallemizde 9 hırsızlık oldu. Vatandaşın mal ve can güvenliği kalmadı. Düşünün ki vatandaşın yatak odasına kadar giriliyor. Genelde kırsal bölgede yaşadığımız için birçok vatandaşımızın evinde av tüfeği bulunuyor. Vatandaş yatak odasında tanımadığı bir yabancıyla karşılaştığı takirde çok vahim olaylar yaşanabilir. Öldürseniz siz suçlu duruma düşersiniz. Bunları önlemek için zaten mücadele ediyoruz. İşte bunlara meydan vermeden mahallemizin girişinde bir uygulama başlattık. Mahallemizin giriş çıkışlarını kontrol altına aldık. Yabancı araçlara kimlik kontrolü yapmaya başladık. Biz bu uygulamayı ne zamana kadar yapacağımızı bilmiyoruz ve bundan dolayı da şaşkınız. Giriş çıkışlar mutlaka denetim ve kontrol altına alınacak. Bu kötü niyetli kişilerin peşini bırakmayacağız. Nöbet tutarak kendi güvenliğimizi kendimiz sağlayacağız. Bu çalışmalarla hırsızlık olaylarını elimizden geldiğince azaltmaya veya yok etmeye çalışmaktayız. Bu olayların önlenmesi için kesinlikle termal kameraya ihtiyacımızın olduğunu ve gece devriye gezilmesi geriktiğini düşünüyorum."
'KANUNLAR YETERSİZ' TEPKİSİ
Evine hırsız giren mahalle sakinlerinden Mehmet Özkan, "24 Nisan tarihinde sabaha karşı annem beni uyandırdı. Evde birini gördüğünü söyledi. Daha sonra baktık ki kapıdan girmişler ve masa üzerinde duran cüzdanımı çalmışlar" dedi.
Hırsızların planlı çalıştıklarını söyleyen bir diğer mahalle sakini Mustafa Özkan ise şunları anlattı:
"Seçim zamanında kahvehanede toplantılar yapılırdı. Ne zaman toplantı yapılsa mutlaka birilerinin evine hırsız girerdi. Bu da gösteriyor ki hırsızlar hepimizi izliyor, gözetliyor. Hırsızlara kanunlarımız taviz veriyor. Cezası az olduğu için hırsızlar çekinmiyor. Bu kanunlarla devletimiz bizi koruyamaz. Görüyoruz ki devlet bizi koruyamıyor. Biz de kendimizce tedbir almaya çalışıyoruz."
Mahallede yaşanan son hırsızlığın mağduru Gürkan Sakallı, "Adamlar o kadar kendine güveniyor ki benim evimin önündeki otomobilimi alıp götürüyorlar. Bu böyleyse yakında köyümüzü alıp gidecekler. Bunu nasıl önleyeceğiz bilemiyoruz. Yaşanan olaylar hep birbirine benziyor" dedi.
OÇ(AÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)