Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'nin Çan İlçesi'ne bağlı Karadağ Köyü'nde özel bir şirketin altın madeni arama çalışmaları köylüler tarafından il merkezindeki eylemle protesto edildi. Köylüler, eylem sonrasında davul zurna eşliğinde göbek attı.
Çan'ın Karadağ Köyü'nü de içine alan 46 bin metrekarelik alanda altın madeni aramak için yapılan 600'ün üzerindeki sondaj, köylünün tepkisine neden oldu. Çanakkale Çevre Platformu, Çanakkale Tabip Odası ve birçok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği Karadağ köylüleri il merkezinde eylem yapıp altın madencilerini protesto etti. Kordon boyundaki Golf Çay Bahçesi önünde toplanan 500 köylü, 'Diren Karadağ', 'Ölüler altın takmaz', 'Zenginlik Karadağ'ın üstünde, altında değil', 'Çanakkale geçilmediyse Karadağ da geçilmez' yazılı döviz ve pankartlar açıp, 'Altıncı şirket Karadağı'ı terk et', 'Direne direne kazacağız' sloganları atarak İskele Meydanı'na kadar yürüdü. Köylüler burada davul zurna eşliğinde göbek atarak da tepkilerini sloganın dışında farklı bir şekilde gösterdi. Erkekler ise Harmandalı oynadı.
Karadağ Muhtarı Ramazan Dizman yaşam haklarını savunmak için eylemi gerçekleştirdiklerini belirterek, "Karadağ ve çevresindeki köyler Eczacıbaşı Topluluğu'nun Esan Şirketi tarafından yapılacak maden arama ve sondaj faaliyetlerine tepki için buradayız. Bizler dağımızda sondaj istemiyoruz. Yaşama hakkımızın bizde kalmasını istiyoruz. Maden şirketlerine verilen ruhsatlar iptal edilmeli. Karadağ köylüsü olarak direnişimize sonuna kadar devam edeceğiz" dedi.
'KOLUMDAKİ BİLEZİĞİ HEDİYE EDEYİM'
Köylerinde madenci istemediklerini belirten 65 yaşındaki Hatice Ünal, "Çoluğumuza çocuğumuza, malımıza mülkümüze yazık değil mi? O kadar çok zengin, bizim birkaç metre dağımıza mı göz dikmiş, doymamış mı? Altın istemiyoruz. Gelsin kolumda bir tek bilezik var onu da hediye edeyim. Maden o kadar çok altın aramak istiyor, vereyim" dedi. Köylüler eylemin ardından olaysız dağıldı.

FOTOĞRAFLI