BAKAN YILDIZ:151 MADENCİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız saat 01.50'de yaptığı açıklamada 151 madencinin yaşamını yitirdiğini 1'i ağır 76 yaralının tedavi altına alındığını, ve ölü sayısının artmasından endişe edildiğini söyledi. Ocakta olay anında 787 kişinin bulunduğunu anlatan Bakan Yıldız, 363 kişinin kendi imkanlarıyla ve ekipler tarafından tahliye edildiğini, 400'den fazla kurtarma görevlisinin halen ocakta bulunanlara bir an önce ulaşmaya çalıştığını belirtti.
Tek düşüncelerinin gün ağarana kadar ocaktaki tüm işçilere ulaşmak olduğunu belirten Bakan Taner Yıldız, şunları söyledi:
"İçeride bulunan kardeşlerimiz var. Sabaha kadar çıkartmak durumundayız. Ama şunu belirtmek isterim ki herkes sınavını veriyor. Sosyal medyada kan arandığı anonsları yapılıyor. İnfial uyandırmaya çalışanlar var. Kesinlikle kan aramıyoruz. Bir belediye başkanı, resmi olmayan açıklamalar yapıyor. Biz şu anda bir can pazarıyla beraber uğraşıyoruz. Bir tanesi kalkıyor burasının bir yıllık maden olduğunu bahsediyor. Değerli arkadaşlar şu anda ciddi bir duruma karşı karşıyayız. Doğru ve şeffaf paylaşmak zorundayız. Burada hepimizin canı gidiyor. Buradan söylenen dışında bir rakama kesinlikle tevessül etmeyin. Zaman aleyhimize işliyor. Bu rakamların yükselmesinden endişe duyuyoruz. Gün ağarırken bu işleri bitirmemiz lazım. Acımızın sıkıntımızın artabileceği endişemizi söylemem lazım."
Bakan Yıldız, olayın nedeniyle ilgili sorular üzerine, 3 ayrı heyet soruşturma yapacağını belirterek, "Şu anda adli ve idari soruşturmalar bu gecenin gündemi değil. Gündemimizde tek şey var. 400'den daha fazla kurtarma ekibimizle sadece işçi arkadaşlarımızı kurtarmaya düşünüyoruz. Enerji Bakanı için en zor görevlerimden birini yapıyorum. Sıkıntımızın büyüyeceği endişesiyle bunu paylaşıyorum" dedi.
Ölen madencileri teşhisiyle ilgili olarak da Bakan Yıldız, grizu ve darbe olmadığını belirterek, "Yanık söz konusu değil. İşçi kardeşlerimiz karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle şehit oldular. Hastanelere ve belli morglara kaldırmış bulunuyoruz" diye konuştu.
Bakan Yıldız, kurtarma çalışmaları sürerken, ocakta bazı bölgelerde az miktarda, bazı bölgelerde ise yüksek miktarda karbonmonoksit gazının bulunduğunu, çalışmaların dikkatli sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.

(İÖ/ESM)