ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'ndeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi Müdürlüğü maden ocağında galeri ıslah çalışmalarının taşeron firmaya ihale edilmek istenmesine, aynı ocakta çalışan madenciler protesto yürüyüşüyle tepki gösterdi.
Gündüz vardiyasından çıkan işçiler ile akşam vardiyasına girecek işçiler, Armutçuk Müessese Müdürlüğü önünde toplanarak, 17 Şubat'ta yapılacak taşeron ihalesine tepki gösterdi. Yaklaşık 600 madenci, 'Taşeron demek ölüm demek' yazılı pankart ile 250 metre uzaklıktaki Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şubesi'ne yürüdü. Madenciler, 'Susma, haykır, taşerona hayır', 'Maden işçisi demokrasi bekçisi', 'Madenci, sendika omuz omuza', 'Taşeron istemiyoruz' sloganları attı.
GMİS Şube Başkanı İsa Mutlu, Armutçuk Müessesesi Müdürlüğü'nde galeri tamir ve tarama işlerinin taşerona verilmesi için 17 Şubat'ta ihale yapılacağını söyledi. TTK'da taşeron çalıştırılmasına karşı olduklarını ifade eden Mutlu, "Ocaklarımıza taşeron sokmamak için eylemlerimiz artarak devam edecektir. Kurum yöneticilerini, ocaklara taşeron sokmak için değil işçi açıklarının giderilmesi için mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.
GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ ise 17 Mayıs 2010'da Karadon'da 30, 7 Ocak 2013'de Kozlu'da 8 madenciyi taşeron firmaların çalıştığı sahalarda kaybettiklerini hatırlattı. Uludağ, şöyle konuştu:
"Göz göre göre gelen bu kazaları, iş cinayeti olarak tanımladık. Bugün hala bu uygulamayı sürdürmeye kalkmak anlaşılabilir bir durum değildir. İşçi açıklarının giderilememesi nedeniyle kurum yetkilileri taşerona iş vermek için yeni ihalelere hazırlanıyor. İşçi açıklarını gidermeyerek yanlış yapan bakanlık, bu kez başka bir yanlışa yöneliyor. Taşeron demek, kan, gözyaşı, ölüm demektir. Yeraltında çalışma bir bütünlük arz eder. Bir hata herkesin hayatını riske sokar. Taşeron şirketlerin kar etme mantığıyla, eğitimsiz, denetimsiz işçi çalıştırdığını ve Türkiye'de iş kazalarının son yıllarda hızla arttığını hepimiz biliyoruz. Armutçuk'ta taşeron uygulamasına gitmek çok büyük bir risktir ve yanlıştır. Bu düşünceden derhal vazgeçilmeli ve kurum bu işleri kendisi yapmalıdır."
Açıklamaların ardından işçiler dağıldı.