KIDEM tazminatının kaldırılmasına yönelik düzenleme yapılacağı iddialarına, Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan maden işçileri tepki gösterdi.
TTK Karadon Müessesesi Gelik İşletme Müdürlüğü'nde çalışan madenciler, iş çıkışında Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Karadon Şube Başkanlığı önünde toplandı. GMİS Karadon Şube Başkanı Neşat Cebeci, kıdem tazminatının işçinin hakkı olduğunu söyledi. Cebeci, "Kıdem tazminatının çeşitli gerekçelerle sürekli önümüze getirilmesini kabul etmiyoruz. Kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemeler karşısında maden işçileri Türkiye'ye örnek olacak duruşu sergileyecek mücadele azmine, bilgisine, tecrübesine, cesaretine ve kararlılığına sahiptir" dedi.
Kıdem tazminatının çalışanlara 1936'da 3003 Sayılı Kanun ile verildiğini hatırlatan Cebeci, şöyle konuştu:
"Bugün bu kıdem tazminatının yüzde 50'sini geri almak istiyorlar. Bu girişimlere karşı mücadele azmi ve kararlılığınızı göstereceğiz. Kıdem tazminatı, çalışanların, emekliliklerinin güvencesi demek, ev sahibi olabilmeleri demek, çoluk-çocuklarını evlendirebilmeleri demek. Çalışırken iş güvencesi demek. Rafa kaldırıldığı söylenen bu tür tüzenlemeler yeniden önümüze getiriliyor. Bu tavır moral bozucudur. Kıdem tazminatına dokunulması genel grev demektir."
Cebeci'nin konuşmasının ardından, 'Tazminata uzanan eller kırılsın', 'İş, ekmek yoksa barış da yok', 'Susma sustukça sıra bize gelecek' sloganları atan işçiler, daha sonra dağıldı.