ZONGULDAK'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağında gece vardiyasında çalışan 300 maden işçisi, iş güvenliği önlemleri ve çalışma koşullarının yetersiz olduğu gerekçesiyle sabah ocaktan çıkmama eylemi başlattı. Gündüz vardiyasına girecek işçiler ise ocak önünde eyleme destek verdi.
TTK Üzülmez Maden Ocağı'nda gece 24.00-08.00 vardiyasında çalışan 300 işçi, sabah mesainin sona ermesine rağmen ocaktan çıkmadı. İşçiler, mesai saatleri içinde ocak giriş kapılarının üzerlerine kilitlenmesi, yer altındaki çalışma koşullarının ağırlığı, iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olması, kurum ambulanslarının iş kazalarında geç gelmesi,  ambulansta doktor bulunmaması, yedek kıyafet ve çizme verilmemesi gibi nedenlerle yerin 170 metre altında eylem başlattı. Gündüz vardiyası için gelen madenciler de ocak önünde bekleyerek arkadaşlarına destek verdi.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve GMİS Üzülmez Şube Başkanı Osman Tutkun, ocağa gelerek maden işçilerinden bilgi aldı. Tutkun, ocağa girerek yer altında eylem yapan işçilerle görüşürken, Alabaş da TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü yetkilileriyle görüştü.
'MADENCİYE PSİKOLOJİK BASKI YAPILIYOR'
İşçilerle görüşmesinin ardından ocaktan çıkan Osman Tutkun, maden işçisine yaklaşık 1 yıldır psikolojik baskı uygulandığını ileri sürdü. Geçen cumartesi günü kalp krizi geçiren bir maden işçisi için kurum ambulansının 35 dakika geç geldiğini, bunun üzerine madencinin sabrının taştığını belirten Tutkun, şöyle konuştu:
"Son zamanlarda yapılan baskılar, psikolojik tacizler üretimi arttırmak için yapılan müdahaleler değil. Kurum 2012-2013 yıllarının baret ve çizme istikakını veremiyor. 5 aydan beri müessesenin işletme müdürü atanmamış ve kimsenin sesi çıkmıyor. Bundan 6 ay önce ocak içinde ana yollar çöktü, 5 gün kömür çıkmadı. Kuyu başındaki kapıların kilitlenmesi işçiye bir zulümdür. Bizim mücadelemiz insanca muamele görmek ve üretim yapmaktır. Maden işçisinin başka bir derdi yok. Kimse maden işçisini suçlamasın. Buradaki eylem onurlu bir eylemdir."
'İŞ GÜVENLİĞİ EMNİYETİ SIFIR'
Ocak önünde eyleme destek veren maden işçileri de yer altında iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğunu, maden işçisine gereken değerin verilmediğini söyledi. Baskı altında çalıştıklarını ileri süren işçiler, "Ocakta emniyet olduğu söyleniyor ama ocakta iş güvenliği emniyeti sıfır. Eleman yetersiz, ana yollarımızı güvensiz, üretim elverişli değil. Kent merkezindeki TTK sağlık merkezinde 7-8 doktor her gün personel muayenesinde. Burada sadece donanımsız bir ambulans, 2 acil tıp teknisyeni var. Onlar da telefonla çağırılıp geliyor. İş güvenliği istiyoruz" dedi.
Madencilerin, taleplerinin karşılanması yönünde adım atılıncaya kadar eylemlerini sürdüreceği belirtildi.