KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Zonguldak'ta özel maden şirketine ait maden ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan 9 madenciyi kurtarma çalışmaları, TTK tahlisiye ekibinin koordinasyonunda sürüyor.
Ocak girişinden yaklaşık 10 metre ileride 2 metre yüksekliğinde, 1.5 metre genişliğindeki ana galeride tavan çökmesi sonucu oluşan göçüğün arka tarafında kalan işçilerin, plastik hava borusunu keserek kurtarma ekipleriyle irtibat kurdukları ve sağlık durumlarının iyi olduğunu, ancak üşüdüklerini söyledikleri belirtildi. Yaklaşık 10 metre genişliğindeki göçüğün 8 metrelik bölümünün kazma ve kürekle kazılarak açıldığı, kalan bölümde çalışmaların sürdüğü ifade edildi.
Saat 02.00 sıralarında meydana gelen göçüğün ardından ocakta aç ve susuz kalan madencilerin yakınları ocak önünde gözyaşlarına boğuldu. Madencilerin yakınları, göçüğün kurtarma ekiplerine zamanında bildirilmemesine tepki gösterdi. Ocakta mahsur kalan işçilerden Muhammet Kilitçi'nin eşi Funda Kilitçi, "Neden zamanında haber vermediler" diye ağlayarak tepkisini gösterdi. Murtaza Pazarcık'ın eşi Erman Pazarcık da "Benim eşim korkar. İnşallah bir şey olmaz" diyerek ağladı. Madenci yakınlarını Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Çiğdem Acar teselli etmeye çalıştı.
Oğlu Ayhan Gümbel'in arkadaşlarıyla ocaktaki göçükte mahsur kaldığını öğrendikten sonra polise haber vererek yardım isteyen Kemalettin Gümbel, oğlu sabah eve gelmeyince servis şoförünü aradığını ve göçüğü öğrendiğini söyledi. Ocağa geldiğinde kimseyi göremediğini ve şoke olduğunu anlatan Gümbel, şöyle konuştu:
"Ocak önünde kimse yoktu. Göçük olduğunu bile söylemediler. Hemen polisi aradım ve yardım istedim. Ocak sahipleri medya duymasın diye gizlemişler. Burada oğlum, yeğenim ve komşumuz var. İnşallah sağ salim ulaşılır."
Ocağı işleten şirketin, başka özel bir şirkete ait sahayı kiralayarak üretim yaptığı öğrenildi. Genel Maden İşçileri Sendikası Üzülmez Şube Başkanı Ergin Cin, ocak sahiplerinin, işçilerin sağ olması nedeniyle aileleri paniğe sevk etmemek için kazayı gizlemeye çalıştıklarını öğrendiklerini söyledi.

FOTOĞRAFLI