SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Lice İlçesi'nde Ramazan Baran ile Baki Akdemir'in hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak soruşturma başlattı. Görevlendirilen 2 savcı dün gece hayatını kaybeden Ramazan Baran ve Baki Akdemir'in otopsilerine katıldı. Baki Akdemir'in otopsisinin yapılması için Diyarbakır'dan görevlendirilen savcı ve teknik ekibin helikopterle Lice'ye gittiği belirtildi. Diyarbakır'da otopsisi yapılan Ramazan Baran'ın vücudunda iki mermi giriş ve çıkışı olduğu öğrenildi. Hayatını kaybeden iki kişinin de vücutlarında mermi çekirdeği bulunmadığının da otopsi de tespit edildiği ifade edildi.
Soruşturmada görevlendirilen savcılar olayın meydana geldiği bölgede konuşlanan askerlerin silahlarını da incelemeye aldı. Soruşturmayı yapan savcıların olay yerine giderek delil taraması yapacağı ve olay yeri inceleme çalışmasına bizzat katılacağı da kaydedildi. Savcıların elde edilen boş kovanlar ve silahların kriminal karşılaştırmalarını yaptırarak, ölüm olayına neden olan silahı tespit etmeye çalıştığı belirtildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, olayın ardından adli soruşturma başlatıldığı ve otopsi işlemleri için savcıların görevlendirildiğini söyledi. Solmaz, ölüme neden olan silahların nereden, ne şekilde ateşlendiğinin tespiti için titiz bir inceleme yaptıklarını ve bu noktada her ihtimali değerlendirdiklerini de ifade etti.
HDP: ÇALIŞTAYDAN SONRA GELMESİ TESADÜFİ DEĞİLDİR
Halkların Demokratik Partisi (HDP) genel merkezinden yapılan yazılı açıklamada ise, Lice İlçesi'nde karakol inşaatlarının durdurulması için bir süredir protesto eyleminde bulunanlara askerlerin dün saldırı gerçekleştirdiği ileri sürüldü. Bu olayda 2 kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, Ak Parti iktidarı da 1.5 yıldır süren çatışmasızlık ortamını, eski karakolları tahkim etme, yeni karakollar ve askeri amaçlı baraj yapımlarını hızlandırma fırsatı olarak değerlendirdiği iddia edildi.
HDP'nin açıklamasında şöyle denildi:
"Karakol- kalekol yapımlarına karşı çıkan halka saldırmak çözüm ve demokratikleşme politikası olamaz. Başbakan Erdoğan'ın B ve C planlarının ne olduğu bir kez daha görülmüştür. Özgürlük ve demokrasi taleplerini kırmak, seçim döneminde zaman kazanmak için oyalamak, 'en az ve en geç ver' politikasını sürdürmek. İşte Lice'de yaşanan bu son saldırının Amed'teki AKP Çalıştayı'ndan sonra gerçekleşmesi de tesadüf değildir. Bu çalıştayla, çözüm için hızla adımlar atmak yerine, halkın tepkilerini bastırmak için siyasal meşruiyet yaratılmaya çalışılıyor. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar Kürt halkı ve demokrasi güçlerinin oyalanması hedefleniyor."
DTK: DEMOKRATİK GELECEĞE YAPILAN KATLİAMDIR
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Lice'de 2 kişinin öldüğü olayla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Lice'de sivil halka silah sıkıldığı ileri sürülerek şöyle denildi:
"Bu katliamlarla AKP iktidarı gerçek yüzünü açığa çıkarmış çözüm sürecinden ne kadar uzak olduğunu tüm Türkiye ve dünyaya bir kez daha göstermiştir. Lice'de sivil halkımıza sıkılan kurşunlar demokratik çözüm sürecine sıkılan kurşunlardır. Lice'deki katliam Türkiye halklarının gönüllü birlikteliğine, demokratik geleceğine özgür yarınlarına yönelik yapılan katliamdır. Oyalama, kandırma ve zamana yaymacı politikalarla bu ülkeyi uçuruma sürükleyen, Türkiye halklarının geleceğini karartmak isteyen AKP iktidarına karşı ortak mücadeleyi büyütmek tüm demokrasi güçlerinin öncelikli sorumluluğudur."

Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, () -

FB(GG/ESM) (FOTOĞRAFLI)