ERZURUM'da kuyumcu İbrahim Abay'a biber gazı sıktıktan sonra 17 bin lira değerindeki 4 burma bileziği alıp kaçan Canip B., tutuklu yargılandığı 2'nci Ağır Ceza Mahmekesi'nde 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, etkisi geçen biber gazının silah niteliğinde olmadığı gerekçesiyle 'yağma' suçunu hırsızlığa çevirdi.
Olay, geçtiğimiz 1 Mayıs'ta merkez Yakutiye ilçesindeki tarihi Taşmağazalar semtindeki İbrahim Abay'a ait kuyumcu dükkanında meydana geldi. Siyah deri ceketli, lacivert kazaklı, mavi kot pantolonlu bir kişi kuyumcu İbrahim Abay'ın işyerinde 4 burma bilezeği sol eline aldı. Sağ eliyle kuyumcu Abay'a cebinden çıkardığı biber gazı sıkan ve kaçan soyguncunun kimliği, güvenlik kamera görüntüleri sayesinde kıs sürede tespit edidi. Soygunun ardından bileziklerin 2'sini kızına veren ve arkadaşı S.B.'nin evine giden Canip B., geceyi arkadaşına ait evin kazan dairesinde geçirdi. Ertesi gün arkadaşları S.P. ve Ş.S. ile otomobille Trabzon'a giden Canip B., otobüsle İstanbul'a giderken Samsun'da yapılan kimlik kontrolü sırasında yakalandı. Üzerinde 2 bilezik çıkan Canip B. Emniyet Müdürlüğü Cinayet- Gasp Büro Amirliği ekipleri tarafından teslim alınarak Erzurum'a getirildi. Canip B.'nin merkez Yakutiye ilçesinin Gez Mahallesindeki evinde yapılan aramada kızına verdiği 2 burma bilezik bulundu ve 4 bilezik, kuyumcu İbrahim Abay'a teslim edildi. Evli 3 çocuk babası 45 yaşındaki Canip B., tutuklanarak E tipi cezaevine gönderildi.
Hazırlanan iddianamede Cumhuriyet savcısı biber gazını 'silah' olarak kabul ederek Canip B.'nin 'silahlı yağma' suçundan cezalandırılmasını istedi. 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemi ile 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan Canip B., maddi sorunları olduğunu ev sahibi ile sürekli tartıştığını anlattı. Borçlarını ödemek için nişanlı kızının bileziğini alıp bozdurduğunu bildiren Canip B., "Bozdurduğum bilezikle borçları ödedim. Kızım sürekli bileziği geri istiyordu. Mecbur kaldım. Biber gazını 4 yıl önce kızım işte çalışırken başına birşey gelir diye savunma amaçlı almıştım. Günü geçmiş olduğu için etkili değildi" dedi.
Mahkemede tanık olarak dinlenen Canip B.'nin kızı 20 yaşındaki Y.B. ise "Babam borcu olduğu için nişanlımın ailesinin taktığı bileziğimi alıp bozdurdu. Kayınvalidemler bileziği getirmemi ve değiştireceklerini söyledi. Bende babamdan bileziğimi istedim. Gelinlikçide çalışırken geç saatlerde çıkıyordum. Bu yüzden çantamda biber gazı vardı" diye konuştu.
Kuyumcu İbrahim Abay da biber gazını sıkar sıkmaz gözünde biraz sulanma olduğunu, gözlerini açabildiğini ve etkisinin fazla olmadığı için Canip B.'yi takip edebildiğini söyledi. Canip B.'yi peşinden koşup yakalayabileceğini aktaran Abay, dükkanda kimse olmadığı için gidemediğini dile getirdi. Sanıklardan şikayetçi olmadığını belirten İbrahim Abay, zararının giderildiğini ifade etti. Mahkeme heyeti, Canip B.'nin kullandığı silah olarak kabul edilen biber gazının uzun yıllar önce alınması, müştekinin beyanına göre silah niteliğinde bir etksinin bulunmadığı, başka bir cebir hareketinin de olmaması nedeniyle hırsızlık suçunu oluşturduğu nedeniyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Canip B., hükümle birlikte tahliye edilirken, ona yardım eden arkadaşları Ş.S. ile S.P., 'suçluyu kayırmaktan' 5'er ay hapis cezasına mahkum edildi ve hükmün açıklanmasının 5 yıl süre ile ertelenmesine karar verdi.

FOTOĞRAFLI