VAN'ın Erciş İlçesi'nde sazlık alanda pompalı tüfekle ateş edilerek yaralanan nesli koruma altındaki Ötücü Kuğu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Hayvan Hastanesi'nde tedaviye alındı. Kuğuyu vuran kaçak avcı O.K.'ya Orman Ve Su İşleri Bakanlığı 14'üncü Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından 3 bin 283 TL para cezası kesildi.
Rusya'nın Sibirya bölgesinden Van Gölü çevresindeki sulak alanlara gelen ve nesli koruma altında bulunan Ötücü Kuğu, pompalı tüfekle yaralandı. Ayak ve kanat bölgesinden ciddi yaralar alan ve aşırı kan kaybeden kuğu, Orman Ve Su İşleri Bakanlığı 14'üncü Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından bulunarak YYÜ Hayvan Hastanesine götürülerek tedavi altına alındı.
Sazlık alanlardaki denetimler sırasında kuğuyu vuran ve suçüstü yakalanan kaçak avcı O.K.'ya da yetkililer tarafından 3 bin 283 TL tazminat ve idari para cezası kesildi. Nesli koruma altında bulunan yaban hayvanlarına karşı vatandaşların duyarlı olması gerektiğini söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Van Şube Müdürü Yunus Bakıcı,  "Sazlık alanlardaki kontrollerimiz sıklıkla devam ediyor. Nesli koruma altında bulunan Ötücü Kuğu rastgele sıkılan kurşunların hedefi olmuştur. Kuğuyu vuran kişi suç üstü yakalanarak gerekli cezası verilmiştir" dedi.
Ötücü kuğunun neslinin koruma altında bulunduğunu ve sayılarının çok az kaldığını söyleyen Veterinerlik Fakültesi Yaban Hayatı Koruma Rehabilitasyon ve Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, "Sibirya bölgesinden her yıl Van Gölü havzasına gelen ötücü kuğular doğanın en görkemli canlılarından biri. Ne yazık ki bu güzel kuş bilinçsiz avcılar tarafından pompalı tüfek ile yaralanmış. Kuğunun kanat ve ayaklarında saçmadan dolayı kırıklar var. Biz kuğuyu tedavi altına aldık. Umarım en kısa zamanda iyileşir ve tekrar doğaya salarız" dedi.