BALIKESİR'in Ayvalık ve Burhaniye ilçeleri açıklarında, para karşılığı, yasa dışı yollarla Yunan adalarına tekneyle geçirmek istedikleri Suriye uyruklu biri çocuk 6 kişinin ölümüne, 8 kişinin de boğulma tehlikesi atlatmasına neden olduklarını öne sürülen 4'ü tutuklu 2'si tutuksuz biri yakalama kararlı 7 sanık hakkında, açılan davada karar çıktı. 4'ü tutuklu 5 sanık çeşitli hapis cezalarına çarptırılırken, bir sanık beraat etti. Mahkeme heyeti, bir sanık hakkındaki yakalama kararının devamına karar verip, dosyasını ayırdı.
Olay, geçen yıl Kasım ayında, Ege Denizi'nde, Ayvalık ve Burhaniye ilçeleri ile Yunanistan'ın Midilli Adası arasındaki bölgede meydana geldi. Yasa dışı yollarla Yunanistan'ın Midilli Adası'na gitmeye çalışan Suriye uyruklu kaçakları taşıyan bot, Burhaniye'nin Pelitköy beldesinin yaklaşık 5 kilometre açığında, su alarak battı. Suriye uyruklu 1.5 yaşındaki Mirvan Muhammed, Jamal Asyad, Hasan Muhammed, Yusuf Hasso, Ghait Nasan Agha ve Kerem Babuş boğuldu. Boğulma tehlikesi geçiren Zara Hasibrahim, Nour Agha, Adil Ubeyd, Abdullatif Şerif, Ruksan Muhammed, Moayyed Najjar, Ousama Mohammed ve Abidin Mohammed güvenlik güçlerinin müdahalesi ile kurtarılıp hastaneye kaldırıldı. Jandarma, mültecileri para karşılığı yurt dışına kaçırmak isteyen F.Ö., B.A.Y., N.S., S.B., C.K. ile G.Ç.'yi yakaladı. G.Ç., dışında tüm sanıklar tutuklanırken, bugüne kadar yakalanamayan H.A. hakkında yakalama kararı çıkartıldı.Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Resmiye Turan Gökçe, 5'i tutuklu birinin hakkında yakalama kararı bulunan toplam 7 sanık hakkında, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak', 'hayati tehlikeye yol açacak şekilde göçmen kaçakçılığına teşebbüs' ve 'suçu bildirmeme' suçlarından, 1.5 yıl ile 27'şer yıl arasında Burhaniye 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.C.K. ilk duruşmada tahliye edildi.
SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER
Burhaniye 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın son duruşmasına tutuklu sanıklar, F.Ö., B.A.Y., N.S., S.B., tutuksuz yargılanan G.Ç. ve C.K. ile avukatları Tuğrul Gündüz, Serdar Çolak, Çağrı Akdoğan, Alpaslan Öztekin, Erdal Karagöz ve Basri Turan katıldı. Sanıklar suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme heyeti sanıklara davanın bitirileceğini belirtip son sözlerini sordu. Sanıklar suçu işlemediklerini öne sürüp, tahliye ve beraatlerini istedi. Sanık avukatları da aynı yönde talepte bulundu.
Kısa bir aranın ardından, mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan F.Ö.'yü 15 yıl, S.B. ve N.S.'yi 13 yıl 4'er ay, B.A.Y'yi 11 yıl 8 ay, tutuksuz sanık G.Ç.'yi 9 ay hapis cezasına çarptırırken, tutuksuz sanık C.K'nin beraatine karar verdi. Bugüne kadar yakalanamayan sanık H.A. hakkındaki yakalama kararının devamına ve dosyasının ayrılmasına karar verildi. Ceza alan sanıkların avukatları, kararı temyiz edeceklerini belirtti.
BEBEĞİNİ KURTARMAK İÇİN VALİZİN ÜZERİNE KOYMUŞTU
Olaydan sağ olarak kurtulan, 1.5 yaşındaki bebek Mirvan Muhammed'in annesi Ruksan Muhammed, jandarmaya verdiği ifadesinde yaşadıklarını anlatıp, "Eşim Abidin ve oğlum Mirvan ile Suriye'nin Afrin şehrinden olaydan üç gün önce İzmir'e geldik. Civan ve Şero olarak tanıdığımız iki kişiye, bizi Yunanistan'a geçirmeleri için para verdik. Basmane'ye gelen minibüse binip, 3.5 saatlik yolculuk sonrası Burhaniye'ye vardık. Buradan, giydirilen can yelekleriyle tekne ile yola çıktık. Kısa bir yol aldıktan sonra, kaptan H.A., teknenin alabora olacağını belirtip, telefonumu aldı. Yardım isterken tekne alabora oldu. Herkes denize düştü. Oğlum ile eşimin babası gözlerimin önünde boğuldu. Oğlumun kurtulması için onu valizin üstüne koydum. Ama boğulmaktan kurtulamadı. Ben ve diğerleri kurtulduk. Bize bu acıyı yaşatanlardan şikayetçiyiz" demişti.

FOTOĞRAFLI