SİİRT’in Pervari İlçesi'nde, 12 yaşında evlendirilen, 13’ünde anne olan, 14 yaşında da odasında tüfekle vurulmuş bulunan Kader Erten'in ölümünden sonra, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açtığı 'cinsel istismar' davasının ilk duruşması yapıldı. Mahkemede ifade veren Kader Erten'in kayınpederi ve kayınvalidesi, istemeye gittikleri Kader'in ailesinin, ona karşılık oğullarına bir kız talebinde bulunduklarını ve bunun için 'Berdel' usulü evlilik yaptıklarını söyledi.
Pervari İlçesi'nde eşi askerdeyken, 12 Ocak'ta intihar ettiği belirtilen 'küçük gelin' Kader Erten'in ölümüyle ilgili soruşturma devam ederken, Kader'in annesi Suna ve babası Musa Erten, kayınvalidesi Sabriye Sivil, kayınpederi Tahir Atak ile nikahsız eşi Mehmet Atak hakkında 'cinsel istismar' suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü.
Siirt Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına, tutuksuz yargılanan Tahir Atak ve ikinci eşi Sabriye Sivil katıldı. Aile ve Sosyal Palitikalar Bakanlığı vekili avukat Hülya Yazar Günay ile Siirt Baro Başkanı Cemal Acar da duruşmada hazır bulundu.
Türkçe bilmedikleri için tercüman aracılığı ile savunmaları istenen Tahir Atak ile Sabriye Sivil, ilginç ifadeler kullandı. 71 yaşındaki Tahir Atak, oğlu Mehmet Atak'ın Van'ın Çatak İlçesi'nde liseyi okuduğu yıllarda, Kader ile tanışarak birbirlerini sevdiğini söyledi.
KADER, BİR YIL BOYUNCA AİLESİYLE BİR KEZ GÖRÜŞMÜŞ
Oğlu Mehmet'in bu durumu kendisine iletmesi üzerine Kader'i istemeye gittiklerini söyleyen Tahir Atak, şunları anlattı:
"İki yıl önce evlenmişler. İki çocukları oldu fakat ikincisi öldü. Bizimle veya eşi Mehmet ile aralarında herhangi bir sorun yoktu. Kader bizimle yaşıyordu. Yaklaşık ev hanemiz 10 nüfuslu, kendisi eşime yardım ederdi. Evin işlerini genellikle ikisi yapardı. Gelinim ikinci çocuğunu kaybettikten sonra biraz bunalıma girmişti. Eşi de askere gidince bu durum onu daha fazla etkiledi. Çünkü eşinin askere gitmesini istemiyordu. Hatta bana çok sıkıldığını, Mehmet'i askerden çağırmamı söyledi. Ben de Mehmet'i aradım; bana ancak 7 gün izin alabileceğini söyledi. Ben de gelmemesini söyledim. Çünkü yollar kardan kapalıydı, ayrıca iki yıl boyunca Kader, ailesi sadece bir görüşmüştü. Onu da ben götürmüştüm. Kader'in cep telefonu yoktu. Fakat ailesi ev telefonu ile onu aradılar. Daha doğrusu Kader'in ailesi, Van'ı terkedene kadar gidip geliyordu. Çünkü benim kızım da Kader'in ailesindedir, berdel yapmıştık. Yaklaşık 1 yıl süreyle Kader ailesini göremedi. Kader ile bizim aramızda herhangi bir sorun yoktu. Çocuğunun ölmesi, eşinin askere gitmesi ile ailesini de uzun süre görememesi nedeniyle bunalıma girip, intihar etmiş olabilir."
'EVLENİRKEN YAŞINI BİLMİYORDUM, KİMSEYE DE SORMADIM'
Evlenmeden önce Kader'in yaşını bilmediğini anlatan Tahir Atak, "Ben Kader ile Mehmet'i evlendirmeden önce yaşını bilmiyordum. Kimseye de sormadım. Büyük olduğunu düşünüyordum. Yani evlilik yaşına geldiğini düşünüyordum. Suçlamaları kabul etmiyorum. Bu nedenle beraatime, aksi taktirde lehime olan hükümlerin uygulanmasına karar verilmesini talep ediyorum" diye konuştu.
'KADER'E KARŞILIK KIZIMIZ ZOZAN'I AĞABEYİNE VERDİK'
Kayınvalide 39 yaşındaki Sabriye Sivil de Kader'in yaşının küçük olduğunu bilmediğini, bunalıma girdiğini hissetmediğini söyleyerek, "Kader, son bir yıldır ailesini görmemişti. Çünkü ailesi göçetmişti. Kader bu durumdan çok etkilendi. İkinci doğurduğu bebeği de öldü, eşi de asker idi. Ben Kader'in bunaldığını hiç hissetmedim, bana bunaldığından hiç bahsetmemişti. Kader neden intihar etti bilmiyorum. Biz Kader'i istemeye gittiğimizde, Kader'in ailesi de onlara bir kız vermemizi istediler. Aksi halde, 'Size kız vermeyiz' dediler. Bunun üzerine biz de kızımız Zozan'ı Kader'in abisine verdik" diye konuştu.
Sanıkları dinleyen mahkeme heyeti, Kader Erten'in nikahsız eşi Mehmet Erten'in askerlik yaptığı yerin tespiti, Kader'in anne ve babasının savunmalarının tespiti için Çatak Asliye Ceza Mahkemesi'ne yazılan talimat cevabının beklenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
CİNAYET SORUŞTURMASI HALA DEVAM EDİYOR
Siirt Baro Başkanı Mehmet Acar, Kader Erten'in ölümü ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmanın devam ettiğini belirterek, "Kader Erten'in ölümünin iki boyutu var. Bunlardan biri, yaşının küçük olması nedeniyle cinsel istismar, diğeri ise ölümü ile ilgili belirsizlik. Bugün görülen cinsel istismar davasında, her iki anne ve baba ile koca toplam 5 sanık hakkında, TCK'nın 103 ve devam eden maddeleri gereğince cinsel istismar suçunu işledikleri gerekçesiyle sanıklar, 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor. Cinayet soruşturması tamamlandıktan sonra iddianame hazırlanacak ve cinayet davasına başlanacak" diye konuştu.
KENDİSİNDEN 32 YAŞ KÜÇÜK KADINLA İMAM NİKAHIYLA EVLİ
Bu arada, Tahir Atak'ın ikinci eşi ve kendisinden 32 yaş küçük olan ikinci eşi Sabriye Sivil ile dini nikahla evli olduğu ortaya çıktı. Kader Erten'in eşi Mehmet Atak'ın da Sabriye Sivil'in oğlu olduğu belirtildi.

TK(GG/SS) (FOTOĞRAFLI)