İZMİR’de, gümrük muhafaza ekiplerinin düzenlediği  operasyonda, kimya ve kozmetik üretimi yapan firmanın 'imalatta kullanacağı' gerekçesiyle ÖTV’siz alıp piyasaya sürdüğü 1 milyon 818 litre LPG ele geçirildi. Gazı, akaryakıt istasyonlarına düşük fiyattan pazarlayan firmanın, hayali üretimlerini de paravan şirketlere pazarlamış gibi gösterdiği ortaya çıktı.
Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde kimya ve kozmetik üretimi yapan firmanın, LPG kaçakçılığı yaptığına yönelik bilgi üzerine Gümrük muhafaza ekipleri çalışma başlatı. Ekiplerin araştırmalarının ardından, firmanın aerosol üretiminde itici gaz olarak kullanacağını beyan ederek ÖTV’siz olarak LPG aldığı belirlendi. Firmanın bu LPG’yi ise, üretimde kullanmak yerine ucuz fiyattan bağlantı kurduğu akaryakıt istasyonlarına otogaz olarak pazarladığı saptandı. Ayrıca bir yıldır faaliyet gösteren firmanın, üretimde kullanacağını taahüt ederek ithal ettiği toplam 6 milyon 500 bin TL değerindeki LPG’yi, kaçak olarak piyasaya sürdüğü tespit edildi.
PARAVAN ŞİRKETLERE PAZARLAMIŞ
Operasyonun ardından şirketin muhasebe kayıtlarında yapılan incelemede, ayrı bir skandal ortaya çıktı. Firmanın üretmiş gibi gösterdiği aerosol spreyleri İzmir, Balıkesir ve Gaziantep illerindeki 9 farklı firmaya sattığı belirlendi. Ancak bu şirketlere yönelik araştırmada, gerçek ortaya çıktı. Bu şirketlerin büyük bölümünün paravan şirket olduğu, diğerlerinin ise, kimya ve kozmetik üretimiyle ilgilenmedikleri ortaya çıktı.
NAKLİYELERİ MOTOSİKLETLERLE YAPMIŞ
Bunun yanı sıra firmanın üretip sattığını evraklarda yazdığı binlerce ürün için hazırladığı irsaliye belgeleri de tek tek incelendi. Bu belgelerin üzerinde yazılı bulunan ve ürünlerin nakliyesinin yapıldığı araçlarınmış gibi gösterilen plakaların da, motosiklet ya da otomobillere ait olduğu tespit edildi. Bazı plakaların ise hayali olduğu belirlendi. Devletin bu yöntemle yaklaşık 3 milyon TL’lik gelir kaybına uğradığı da açıklandı. Usulsüzlükle ilgisi olduğu belirlenen 9 firma ile 13 firma yetkilisi hakkında da, kaçakçılık suçlamasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
ÖTV SIFIRLANINCA, LPG ALIMI YÜZDE 200 ARTMIŞ
Yemek sanayinin kullandığı atık yağların çeşitli kimyasallarla karıştırıldıktan sonra 10 numara yakıt olarak dizel araçlarla kullanılmasının ardından, aerosol üretimi için LPG’nin ÖTV’sinin sıfırlanmasıyla aynı yöntemin burada da kulnalıdığı belirlendi. ÖTV’nin sıfırlanmasıyla, bu üretim için LPG alımlarında yüzde 200’lere varan artış yaşandığı, ancak artışın kozmetik ürünlerin üretimine yansımadığı saptandı. Firmaların bu yöntemle aldıkları LPG’leri, akaryakıt istasyonlarına düşük fiyattan pazarladıkları bildirildi.