KARAMAN'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Balkusan Köyü Ve Güneyyurt Beldesi'ndeki gerçek sahibi Karamanoğlu Mehmet Bey Vakfı olan arazileri kullananlara, Vakıflar Bölge Müdürlüğü işgal bedeli olarak kira ücreti almaya başladı. Kira ücretinin ödenmesi için Vakıflar Bölge Müdürlüğünden, ihtarname gönderilen köylüler ise, arazilerin atalarından kaldığı ve kira bedeli yerine tapularının verilmesini isteyerek kaymakamlık önünde protestoda bulundu.
Karamanoğlu Mehmet Bey'in yaşadığı ve halen mezarının bulunduğu Balkusan Köyü ile Güneyyurt Beldesi'ndeki arazilerin büyük bir bölümü Karamanoğlu Mehmet Bey Vakfı'na ait. Geçmiş yıllarda köylüler tarafından kullanılan her hangi bir tapu ve belgesi bulunmayan arazilerde kuşaktan kuşağa geçip kullanılmaya devam edildi. Bölgede 2007 yılında tapu- kadastro çalışmaları başladı. Karamanoğlu Mehmet Bey Vakfı da günümüzde 'mazbut vakıf' statüsünde olduğu için arazilerin tamamı 2008 yılında Karaman Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredildi.
Arazileri tarla, bahçe ve ev olarak kullanan köylüler itirazda bulundu. Ancak yerel mahkemenin kararı Yargıtay tarafından onandı. Bunun üzerin Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü de arazileri kullanan 2331 kişiye, 2011-2013 yıllarını kapsayan toplamda yaklaşık 750 bin lira işgal bedeli adı altında belirlediği kira belediğinin ödenmesi için ihtarname gönderdi.
Ellerine ihtarname ulaşan köylüler de, arazilerin atalarından kalma olduğu ve kuşaktan kuşağa kullanıldığı için hak sahibi olduklarını öne sürerek dün Ermenek Kaymakamlığı önünde durumu protesto etti.
Balkusan Köyü'nde oturan Karamanoğlu Mehmet Bey Dil ve Kültür Derneği Başkanı Habip Çalışkan, köylerinin yaklaşık 1256 yıllarında kurulduğu ve köy halkının o yıldan itibaren arazileri, kullandığını belirtti. Çalışkan, ''Bu köy kuruldu kurulalı, ne bir tapu ne bir başka belge var. Araziler Karamanoğlu Mehmet Bey Vakfı'na ait. Dedelerimizden, atalarımızdan kalma olduğu için herkes kendi mülkü olarak kullanıyor. Kimileri tarla, kimileri bahçe kimileri de ev olarak kullanıyor. Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün kurak araziler için dönümüne 70 lira bedel belirlediğini öğrendik. Her bir kişiye arazisinin büyüklüğüne göre işgal bedeli altında kira ücreti ödenmesi istendi. Bizde bu durumu Karamanlı Ak Parti Milletvekillerine bildirdik. Çözüm bulunmasını bekliyoruz'' diye konuştu.
CHP Güneyyurt Belde Belediye Başkanı Adayı Seher Güleç Gücal da,'' Araziler vakıflaştırıldıktan sonra tek bir arazi için 3-4 kişiye kira bedelinin ödenmesi için ihtarname gönderildi. Bu bedellerinde neye göre belirlendiğini bilmiyoruz. Örneğin bizim 3208 metrekare arazi için toplam 488 lira kira istenmiş. Arazisi büyük olanların fiyatları yüksek. Burada insanlar geliri yüksek olan insanlar değil. Bu bedelleri nasıl ödeyecekler?'' dedi.
Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü yetkilileri de Karamanoğlu Mehmetbey Vakfı'nın 'Mazbut vakıf statüsünde olduğu için mahkeme kararıyla arazilerinin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredildiğinden dolayı kira bedeli alındığını, bunun sürekli olup almayacağı konusunda da Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün çalışma yaptığı belirtildi.

SÖ(İA/AAA)(FOTOĞRAFLI)