ADANA'da boynuna zincir bağladıkları sokak köpeğini sulama kanalına atma oyunu oynayıp işkence yaptığı iddia edilen çocuklarla ailelerine 'danışman tedbiri' uygulanacak.
Gülbahçe Mahallesi'nin Karasu mevkiinden geçen sulama kanalında 20 Ağustos 2013'de yüzen bir grup çocuk, yakaladığı sokak köpeğinin boynuna zincir bağlayarak sulama kanalına atıp işkence yapmıştı. Tüyler ürperten görüntüler büyük tepkiye neden olurken, HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı ve Doğa ve Hayvanları Koruma Platformu (DOHAYKO) Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık, Adana Valiliği'ne dilekçeyle başvurarak köpeğe işkence yapan çocukların bulanarak rehabilite edilmesini istedi.
Çocukların 15 yaşındaki Ş.A. ve 14 yaşındaki F.Y. olduğunu saptadı. Suçlamayı kabul etmeyen çocuklar, serbest bırakıldı.
Adana Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Selahattin Yakın, tedbir kararı alınması için DOHAYKO adına Sosyal Hizmetler Ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na müracaat etti. Kurum, dosyayı adliyeye gönderdi. Adana 2'inci Çocuk Mahkemesi de, çocuk ve aileleri için 'danışman tedbiri' uygulamasına hükmetti.
'EMSAL KARAR'
Avukat Selahattin Yakın, mahkemenin emsal olacak bir karara hükmettiğini söyledi. Yakın, "Aileye çocuk yetiştirme konusunda bir uzman yardımcı olacak. Çocuklara da eğitim ve gelişimleri için bir yol gösterici uzman destek verecek" dedi. Mevzuatta sahipsiz hayvana eziyet etmenin ve öldürmenin suç olmadığını belirten Yakın, "Kabahat fiilinin de yetersizlikten ziyade komik olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Fiili işleyenlerin çocuk olduğu da gözetilerek ve yetersiz mevzuat hükümleri de nazara alınarak daha önce yapılmamış bir şeyleri yapmak gerektiği sonucu ortaya çıkmıştı" diye konuştu.