O ANLARI ANLATTI
Madendeki kazadan yaralı kurtulan işçilerden 32 yaşındaki Zeynel Özbek, gece madende çalıştıkları sırada aşağıda yangın çıktığını söyledi. Özbek, bir anda duman içinde kaldıklarını bildirirken, şöyle dedi:
"Bentler oluşturarak dumanın maden içine yayılmasını engellemeye çalıştık. Duman nefesimizi kestiği için hızlı hareket edemiyorduk. Yavaş yavaş dışarı çıkmaya çalıştık. Bu sırada ölen arkadaşımız Yunus Güçlü'yü de yanımıza alıp, yukarı çıkmak istedik, ancak yapamadık. Yardıma gelen diğer arkadaşlarımızın desteğiyle dışarı çıktık."
Yaklaşık 10 yıldan bu yana madenlerde çalıştığını belirten Özbek, “Akşam madene gelmek için evden çıktığımda, 2 çocuğum hiç yapmadıkları halde sarılıp, beni öptü. Demek ki bu olay içlerine doğmuş. O an çocuklarım gözümün önüne geldi. Artık bu kazaları yaşamak, ölümle burun buruna gelmek istemediğim için madenlerde çalımak istemiyorum” diye konuştu.
"GEREKLİ MÜRCAATLARI YAPACAĞIZ"
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Soma Şube Başkanı Tamer Küçükgencay, bu bölgede daha önce de maden kazalarının meydan geldiğini belirterek, "Onlarla ilgili olarak gerekli yerlere müraacatlarımızı yaptık. Bunun sonrasında müfettişler ve teknik ekipler inceleme yaptı. Madenlerdeki bazı bölümleri kapattılar, bazı bölümlerde ise faaliyet devam etti. İşletmelerin eksikliklerini gidermesiyle o bölümler de daha sonra faaliyete açıldı" dedi.
Tamer Küçükgencay, bu kazadan sonra da gerekli yerlere müracaatları yaparak önlem alınmasını sağlamaya çalışacaklarını belirterek, "Elimizde yaptırım gücümüz yok, ancak gerekli makamlara müracatlarımızla bunu yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
"TEK TESELLİMİZ ÖLÜ SAYISININ ARTMAMIŞ OLMASI”
Soma Belediye Başkanı Ak Parti'li Hasan Ergene ise, "İlçemiz bir maden sahası. Bu madeni çıkarmakta zor ve meşakkatli bir iş. Yerin metrelerce altında kara elması çıkarmak için doğayla, tabiatla insanlar mücadele veriyor. Soma madencilik konusunda sicili en temiz yerlerden biri. İşletmeler kurumsal yapılarını tamamladı ve tedbirlerini alarak faaliyet gösteriyor. Kazanın meydana geldiği tesis, eski, bölgedeki ilk madenlerinden biri. Bu tip madenlerde bu tür kazalar meydana geliyor. Her türlü tedbir alınıyor ama yine de bu kazaların önüne geçilemiyor. Bir işçimiz hayatını kaybetti, üzüntülüyüz. Ancak, tek tesellimiz ölü sayısının daha fazla olmaması” dedi.
TABURCU EDİLDİLER
Yangın sırasında medende bulunan ve kurtarıldıktan sonra dumandan etkilendikleri için hastanelere kaldırılarak oksijen tedavisi uygulanan ve kontrolden geçirilen işçilerin taburcu edildikleri belirtildi. Olayda yaşamını yitiren Yunus Güçlü'nün cenazesi otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu'na getirildi.
Taylan YILDIRIM/SOMA(Manisa), ()