Sayın Yazıişleri müdürlerine
'Kömür ocağında göçük: 1 işçi öldü, 20 işçi kurtarıldı' başlıklı haberimizi, gelişmeler ve yapılan açıklamalarla yeniden veriyoruz.
-----------
YENİDEN MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, Uyar Madencilik'e ait Darkale Kömür Ocağı'nda bu sabah göçüğün ardından çıkan yangın çıktı ve 28 işçi mahsur kaldı. Kurtarma çalışmalarında 27 işçi ocaktan yaralı çıkarılırken, bir ay önce işe başlayan evli ve 6 çocuk babası 49 yaşındaki Yunus Güçlü yanarak yaşamını yitirdi.
Darkale Kömür Ocağı'nda, yüzde 14 eğimli galerinin 600 metredeki baca denilen bölümünde saat 05.30'da, bir göçük meydana geldi. Bu göçükle birlikte ortaya çıkan metan gazı, elektrik kablolarının da kısa devre yapmasıyla alev aldı ve 28 işçi mahsur kaldı.
Can pazarının yaşandığı ocakta mahsur kalan madencileri kurtarmak için ekipler seferber oldu, itfaiye ekibi sevk edildi. Çevredeki diğer kömür ocakları ile diğer birimlerden kurtarma ekipleri de maden ocağına yönlendirildi.
Kısa sürede gelen itfaiye ocaktaki yangını söndürürken, kurtarma ekipleri de ilk anda 6 işçiyi ocaktan çıkardı. Daha sonra gelen takviye ekiplerle başlatılan yoğun çalışmalarla dumandan etkilendikleri belirlenen 21 işçi daha kurtarıldı, yanarak ölen Yunus Güçlü'nün ise cesedi çıkarıldı.
Kurtarılan 27 işçiden, hayati tehlikeleri bulunan 2’si Akhisar Devlet Hastanesi'nde diğer 25 işçi de Soma Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.
KÖYÜNDEN GİDİP GELİYORDU
Kömür madeninde yanarak yaşamını yitiren evli ve 6 çocuk babası Yunus Güçlü'nün 1 ay önce işe başladığı, Savaştepe İlçesi'nin Sıtmapınar Köyü'nden Soma'daki maden ocağına servisle gidip geldiği öğrenildi.
Güçlü'nün cenazesi, yapılacak otopsinin ardından yakınları tarafından toprağa verilmek üzere köyüne götürülecek.
VALİ SAVAŞ: SORUŞTURMA BAŞLATTIK
Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki kömür ocağında bir işçinin ölümünün yangından kaynaklandığını söyledi. Vali Savaş, yangının neden olduğu dumandan 27 işçinin etkilendiğini belirterek, "Maalesef bir işçimiz hayatını kaybetmiştir. 27 işçimize Akhisar ve Soma Devlet hastanelerinde müdahale edilip, oksijen verilmektedir. Hayati tehlikeleri bulunmamaktadır. Olayla ilgili gerekli soruşturmayı başlattık. Hayatını kaybeden işçimizin ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum" dedi.
AYNI OCAKTA DAHA ÖNCEKİ KAZALAR
Manisa’nın Soma İlçesi’nde 1 işçinin öldüğü, 27 işçinin de kurtarıldığı kömür madeninde daha önce de ölümle sonuçlanan kazalar oldu.
Aynı ocakta 4 Eylül 2012 tarihinde meydana gelen göçükte, maden mühendisi 26 yaşındaki Hasan Cabaloğlu öldü. Bir ay sonra aynı madende kömür tozlarının tutuşması sonucu çıkan yangında 2’si ağır 9 işçi yaralandı.
11 Kasım 2012 tarihinde yine kömür tozlarının tutuşması sonucunda çıkan yangında işçiler 30 yaşındaki Hasan Gököz ve 31 yaşındaki Murat Yılmaz ölürken 7 işçi de yaralandı.
25 Şubat 2013 tarihinde de madendeki destek direklerinin sökümü sırasındaki göçük meydana geldi, işçilerden 35 yaşındaki Harun Tufan öldü.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 31 Ocak 2010 gecesi aynı maden ocağını ziyaret etmiş ve 2011 yılını da burada maden işçileriyle birlikte karşılamıştı.