İZMİR'de 3.5 ay önce, komşusu 50 yaşındaki Zerrin Canol’u bıçakla öldüren, eşi 57 yaşındaki Serdar Canol’u ise ağır yaralayan, gözaltına alındıktan sonra "Komşularımıza uzun süredir gıcık oluyordum" diye ifade veren 20 yaşındaki Orçun Demir'in yargılanmasına başlandı. Duruşma öncesinde, adliye önünde toplanan mor fularlı kadınlar, hakkında ömür boyu hapis cezası istenen tutuklu sanık Demir'i protesto etti.
Olay, geçen 1 Eylül’de, 1775 Sokak 132 numarada meydana geldi. Orçun Demir, alt katlarında oturan ve İstanbul’daki oğulları ziyaretten dönen Serdar Canol’un evinin kapısını çaldı. Demir, kapıyı açan Zerrin Canol’a, iddiaya göre hiç konuşmadan elindeki bıçakla vurmaya başladı. Demir, kanlar içerisinde yere yığılan kadının çığlıklarını duyarak içerideki odadan kapıya koşan Serdar Canol’a da saldırıp onu da bıçakladı.
Çığlıkları duyan aparmandakilerin olayı görün ihbarı üzerine polis ve sağlık ekipleri geldi. Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinde, karnından 3 bıçak darbesi alan Zerrin Canol’un olay yerinde hayatını kaybettiği belirlendi. Göğsünden iki, sırtından iki ve kafatasından iki bıçak darbesiyle ağır yaralanan Serdar Canol, ilk müdahalenin ardından Ege Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaşakma döndürülen Serdar Canol'un belden aşağısı felç kaldı.
Olayın ardından gözaltına alınan ve suçunu itiraf eden Orçun Demir'in polise verdiği ifadesinde, "Komşularımıza uzun süredir gıcık oluyordum. Onları hiç sevmiyordum. Evlerinin panjurunun açılmış ve ışıklarını yanık görünce İstanbul’dan döndüklerini anladım. Hemen eve gidip bıçağı aldıktan sonra alt kata inerek kapılarını çaldım. Önce kapıyı açan kadını, ardından da yardıma gelen kocasını bıçakladım" dediği öğrenildi.
KADINLARDAN PROTESTO
Olayın ardından polisin takibiyle yakalanıp tutuklanan Orçun Demir'le ilgili ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı. Orçun Demir'in Karşıyaka 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hakim karşısına çıktığı duruşma öncesinde, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile CHP İlçe kadın kolları üyeleri adliye önünde protesto gösterisi yaptı.
Kadınlar, hemcinslerine yönelik cinayetlere tepkilerini de mor fularlar takarak gösterdi. Kadınlar adına basın açıklaması yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi Banu Özdemir, şunları söyledi:
"Bizler, katil zanlısının ağır ceza alması ve adaletin yerini bulması için buradayız. Katil zanlısının cinayeti işleyeceğini anlamasına rağmen onun için önlem almayan ailesi de bu cinayetten sorumludur. Zerrin Canol için adalet sağlanana kadar bu cinayeti takip edeceğiz. Türkiye’de kadınların hayatı bu kadar ucuz olmasaydı, kadınların yaşam hakkı bu kadar kolay elinden alınabilir olmasaydı Zerrin kardeşimiz şu anda hayatta olacaktı. Toplumda şiddetin artamısına da, kadın cinayetlerinin artmasına da neden AKP hükümetinin politikalırıdır. AKP’nin polisleri, bakanların düşvet yediği kişileri korumakla meşgulken, kadın kardeşlerimiz korunmadıkları için öldürülüyor. Rüşvet karşılığında zenginleri koruyan hükümet, tek bir kadını dahi koruyamıyor. Soruyoruz. Kadınların yaşaması için hayatta kalmaları için rüşvet mi vermeleri gerekiyor?"
Protestocu kadınlara, Zerrin Canol’un ablası Berrin Ünsal, ağabeyi Burhan Bütünbıçaksız ile yengesi Aynur Bütünbıçaksız da destek verdi. Basın açıklamasından ardından konuşan Aynur Bütünbıçaksız ise adeletin yerini bulmasını beklediklerini, katilin en ağır cezayı almasını istediklerini söyledi.